V Praze se zrodil slalomový kanál pro olympiádu v Riu

Praha Je to v pořadí 75. umělý kanál pro vodní slalom na světě. Všechny ty dosavadní vyšly celkově na patnáct miliard korun. Ten pro olympiádu v Riu de Janeiro v roce 2016 bude stát nějakých dvacet milionů dolarů, zhruba 400 milionů korun. Jeho maketou už přitom protéká voda v laboratoři Vodohospodářského experimentálního centra Fakulty stavební ČVUT.

Duší projektu se stali dva Jaroslavové Pollertové, otec a syn. Oba bývalí světoví šampioni na divoké vodě, ale také odborníci na hydrauliku.

Práci jim zadala australsko-americká společnost White Water Parks International, jejíž některé členy zná Pollert starší drahnou řádku let. „Určitě nám pomohlo, že už mám za ty roky jisté jméno,“ připouští Pollert. „A také, že jsem dříve závodil, takže jsem v praxi pochopil určité zákonitosti. A navíc samozřejmě že jsem vystudoval vysokou školu, vodohospodářský obor.“ Práce desetičlenné skupiny na tvorbě kanálu pro Rio chvíli vázla kvůli penězům. Nakonec Pollertové a spol. zvládli dílo připravit v rekordním čase šesti týdnů.

Model vznikl v měřítku 1:13, je tedy vůbec největším, jaký byl kdy na fakultě postaven. „Měli jsme sice od Mezinárodní kanoistické federace víceméně volné ruce, přesto jsme se snažili, aby kanál vyšel co nejlevněji,“ zdůrazňuje Pollert.
Teď už bude záležet na Brazilcích, aby začali stavět v areálu Deodoro, kde se má za dva roky závodit. „To víte, Brazilci mají nejprve karneval, pak Velikonoce, potom mistrovství světa ve fotbale,“ vysvětluje Pollert. „Ale když začnou pracovat, věřím, že se vše do olympiády stihne.“

Jaroslav Pollert: Další vodní kanál budeme mít na olympiádě v Riu