Václavské náměstí se příští rok dočká miliardové proměny. Do horní části se vrátí tramvaje

Václavské náměstí, IPR

Václavské náměstí, IPR Zdroj: archiv IPR

Václavské náměstí, IPR
Václavské náměstí, IPR
Václavské náměstí, IPR
Václavské náměstí, IPR
5
Fotogalerie

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal veřejnou zakázku na stavbu tramvajové trati v horní části Václavského náměstí a na jeho celkovou rekonstrukci. Opraveny budou chodníky a vozovky, vysázena zeleň, opravena stanice metra Muzeum a vznikne podzemní nádrž na zachytávání dešťové vody. Stavět by se mohlo začít na začátku příštího roku a náklady jsou předběžně vyčísleny na 1,25 miliardy korun. Novinářům to po jednání městské rady řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Oprava se uskuteční na základě projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. Nyní se opravuje spodní část náměstí mezi Můstkem a tramvajovou tratí z Vodičkovy do Jindřišské.

„Jedná se o rekonstrukci v intencích architektonické soutěže, která byla v roce 2005. Tramvajová trať bude umístěna po stranách a uprostřed bude pěší promenáda. Zachováme současné stromořadí, které bude doplněno o jedno nové, a celkově se ten prostor zkultivuje,“ řekl Scheinherr.

Tramvajové propojení mezi Vinohradskou a Vodičkovou uleví podle náměstka přetíženým křižovatkám na Karlově náměstí a Lazarské se Spálenou. Obě jsou nejvytíženějšími tramvajovými křižovatkami v Praze. Součástí opravy náměstí je rekonstrukce vestibulu metra C Muzeum, kde musí být opravena její horní deska. „Je to velice nákladná část a technologicky náročná,“ řekl Scheinherr.

Změny, které čekají Prahu

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Předlážděny budou stejně jako ve spodní části náměstí všechny chodníky a komunikace a uprostřed vznikne promenáda pro pěší. Prostor pro chodce se proti dnešnímu stavu rozšíří. Zároveň přibude zeleň a město vysadí jedno nové stromořadí. Zeleň bude zalévána z podzemní tzv. retenční nádrže, která bude jednak zachytávat dešťovou vodu z chodníků a střech, a zároveň její druhá část, takzvaně akumulačně-retenční, by při dešti snižovala přetížení stokové sítě.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem krále Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí a posléze na Václavské.