Velké vodní stavby podraží o téměř dvacet milionů kvůli vícepracem

Hněvkovický jez

Hněvkovický jez Zdroj: Jan Sindelar

Hněvkovický jez
Hněvkovický jez
Stavba hněvkovického jezu
Hněvkovický jez
Stavba hněvkovického jezu
7
Fotogalerie
Za dvě momentálně největší vodní stavby na českých řekách zaplatí stát o miliony korun více, než původně čekal. Jak při budování Hněvkovického jezu s plavební komorou u Týna nad Vltavou, tak při rekonstrukci labské plavební komory Velký Osek se nelze vyhnout takzvaným vícepracem. Oba projekty si je vyžadují kvůli nečekaným zjištěním přímo na staveništi.

Cena zdymadla v jihočeských Hněvkovicích vzroste o patnáct milionů na více než 225 milionů. „Dodatečné práce se týkaly náročnějšího zakládání plavební komory v řece, kdy se po otevření stavební jámy vyskytly geologické poruchy a velké přítoky spodní vody, které vyžadovaly dodatečné injektáže a jiná opatření,“ uvedl zástupce ředitele Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Umístění Hněvkovického jezu

Podle něj projektantské průzkumy nemohou podobné poruchy uprostřed řeky dopředu odhalit. Další vícepráce se prý už v Hněvkovicích neočekávají. „Nejvíce nejasností bývá při zakládání staveb,“ doplnil. Hněvkovický jez je poslední stavbou na nové vodní cestě z Českých Budějovic k Orlické hrázi. Cesta se lodím otevře pro sezonu 2017.

Rekonstrukcí plavební komory Velký Osek se zase na podzim završila dvacetiletá sanace labské vodní cesty. I tady stát zaplatí více, konečná cena vzroste o čtyři miliony na 79 milionů korun. Při stavbě se ukázalo, že komora je v horším stavu, než se čekalo. Bylo třeba více bourat i více betonovat.