Veřejná správa oživila stavebnictví. Objem zakázek vzrostl o 38,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert

Stavební firmy získaly od ledna do konce července letošního roku od veřejné správy zakázky za 80,755 miliardy korun, což je meziročně o 38,7 procenta více. Jen během července zadala veřejná správa 791 zakázek za 15,724 miliardy korun.

Podle analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, za sedm měsíců roku vzrostla meziročně o 12,9 procenta na 20,246 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také stoupl, a to o 50,2 procenta na 60,5 miliardy korun.

Čísla ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách platná od letošního ledna. Ta zvýšila limit pro zveřejňování podlimitních stavebních zakázek z původních tří milionů bez DPH na dvojnásobek. „Proto mohl být srovnatelný meziroční růst počtu a hodnoty zadaných zakázek ještě vyšší, výrazněji se tento metodický vliv s ohledem na postup zadávacích řízení projeví až v následujících měsících,“ upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc.

Skanska vyhrála 49 tendrů

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo během sedmi měsíců 979 společností. Největší objem veřejných zakázek získala Skanska, která vyhrála 49 tendrů za 4,325 miliardy korun. Z dalších 447 milionů korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Hodnota zakázek zadaných vládním sektorem vzrostla meziročně o 20,8 procenta na 32,762 miliardy korun. Města a obce zadaly stavební zakázky za 40,21 miliardy korun, meziročně o 73,6 procenta více. Jejich podíl tím vzrostl o deset procentních bodů na 49,8 procenta. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC); šlo o celkem 75 zakázek za 16,439 miliardy korun. Mezi městy byla s 18 zakázkami za celkem 1,46 miliardy korun první Praha.

Největší zakázka s hodnotou 2,7 miliardy

Největší zadanou veřejnou zakázkou na stavební práce od ledna do konce července bylo zdvojení elektrického vedení zadané společností ČEPS, tuto zakázku za 2,7 miliardy korun získalo sdružení GA Energo technik, Elektrotrans a Elcon Bratislava. Tři zakázky s cenou nad jednu miliardu zadala také SŽDC.

Skanska získala dvoumiliardovou zakázku na přestavbu pražského zhlaví, neboli části dopravny s kolejovým rozvětvením, v železničním uzlu Plzeň, AŽD Praha za 1,55 miliardy korun revitalizuje trať České Budějovice - Volary a sdružení firem Viamont DSP, Eurovia CS a GJW Praha zmodernizuje železniční stanici Praha Hostivař za 1,185 miliardy korun.