VIG kupuje Burzovní palác, Generali bere Palác Křižík

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Pojišťovny si oblíbily nákupy realit a v Praze se nyní postaraly o další dva velké obchody. Rakouská VIG kupuje pro svůj fond Burzovní palác vedle Obchodního domu Kotva, italská Generali zase finišuje akvizici administrativního Paláce Křižík u Anděla. Deníku E15 to potvrdilo několik spolehlivých zdrojů.

Prodejcem pražského Burzovního paláce jsou fondy americké společnosti Pramerica, jimž končí investiční cyklus a zbavují se aktiv. Za Palác Křižík budou inkasovat francouzští byznysmeni Jean-François Ehrlich a Jean-Louis Maréchal. Hodnota obou investic v úhrnu bezpečně převýší miliardu korun.

Když Pramerica kupovala v roce 2006 Burzovní palác od irské společnosti Kilcullen Kapital Partners podnikatele Endy O’Coineena, dala za něj přibližně 25 milionů eur (688 milionů korun). Žádná ze stran transakce nekomentovala. Česká pojišťovna, dcera Generali, poskytla jen obecné vyjádření s důrazem, že se netýká žádného konkrétního obchodu.

„Investice do nemovitostí jsou naprosto standardní záležitostí a využívá je většina pojišťoven na světě. Tento způsob investování je plně v souladu se zákonem a samozřejmě pod dohledem regulačního orgánu,“ sdělila mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. „Kvalitní nemovitosti přitom patří mezi jedny z nejbezpečnějších investic,“ dodala.

Průběžná aktivita

VIG i Generali, respektive Česká pojišťovna jsou na realitním trhu poměrně aktivní. Fond VIG nedávno koupil od italské skupiny FIM víceúčelovou budovu Havlíčkova Plaza naproti Masarykovu nádraží. Od stejných Italů pořídila loni v létě Česká pojišťovna dům v Pařížské 26, kde se v přepočtu na čtvereční metr postarala o český cenový rekord.

Burzovní palác postavený v roce 1995 nabízí kolem osmi tisíc metrů čtverečních kanceláří. Jak už název napovídá, hlavním nájemcem je pražská burza. Nepronajatost objektu by se podle dostupných informací realitních agentů měla pohybovat kolem patnácti procent.

První fáze smíchovského projektu čítající zhruba patnáct tisíc metrů čtverečních byla po rekonstrukci dokončena v roce 2007. Druhá fáze v podobě zcela nové budovy vznikla předloni. Kromě Seznamu. cz sídlí v Paláci Křižík ještě vývojové centrum Skypu.

Obě aktuální transakce jsou v souladu s optimistickou náladou na realitním trhu, na němž se letos očekává další růst investic. Nedávno například fond společnosti Tristan Capital Partners koupil za 51 milionů eur budovu v pražské Klimentské ulici. Za ještě větší částku se prodalo outletové centrum Fashion Arena v Praze ve Štěrboholích.