Vítek prohrál souboj o podíl v CA Immo s ruským oligarchou

Realitní magnát Radovan Vítek se po úspěšných nájezdech minulých let učí také prohrávat. V souboji o šestnácti procentní podíl v rakouské realitní skupině CA Immo podlehl ruskému oligarchovi Borisovi Mintsovi a jeho O1 Group. Za podíl UniCredit Bank v developerovi zaplatil Rus kolem 295 milionů eur. Stal se tak největším jednotlivým akcionářem CA Immo, která v Praze vlastní například karlínská kancelářská centra Danube House, Amazon Court nebo Obchodní centrum Šestka.

Mintsova skupina současně dala ostatním akcionářům CA Immo dobrovolnou veřejnou nabídku na odkup dalších akcií. A to za 18,5 eura za kmenovou akcii, tedy za stejnou cenu, kterou Rusové zaplatí UniCredit.

„Cílem této nabídky je odkoupení takového počtu kmenových akcií, který by spolu s kmenovými akciemi, které společnost O1 již získala od UniCredit, odpovídal 26 procentního podílu všech vydaných akcií v době zahájení dobrovolné nabídky za předpokladu úspěšného uzavření transakce s UniCredit,“ uvedla poradenská společnost Colliers, která skupinu O1 při transakci zastupovala.

Zájem měla i S Immo

Vítek informaci o zájmu vstoupit do CA Immo vypustil letos v srpnu. Tuzemský realitní žralok, který jen nedávno završil úspěšný nájezd na skupinu Orco a loni spolknul maďarskou skupinu Ablon, ale nebyl jediný, kdo kolem Rakušanů kroužil. Ještě v závěru září stihla podat nabídku také rakouská firma S Immo.

Hodnota projektů CA Immo činila na konci loňského roku 3,8 miliardy eur. Ohodnocení skupiny podle ceny akcií na vídeňské burzy dělá přibližně 1,6 miliardy eur. V portfoliu firmy jsou i projekty v prestižních lokalitách typu Berlína, Frankfurtu nad Mohanem nebo Mnichova. Ruský miliardář Mints prostřednictvím většinového podílu ve firmě O1 Properties patří mezi největší vlastníky prvotřídních kanceláří v centru Moskvy v hodnotě zhruba 4,5 miliardy eur.