Vítkova CPI Property Group prodala část svého podílu v rakouské realitní společnosti Immofinanz

Realitní skupina CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka prodává malou část svého podílu v rakouské realitní společnosti Immofinanz. Hodnota transakce činí zhruba 51,9 milionu eur (téměř 1,3 miliardy korun). Oznámila to CPIPG v tiskové zprávě. Dodala, že transakce posílí její likviditu.

CPIPG se dohodla, že britské investiční společnosti Petrus Advisers Investments Fund (PAIF) prodá 2,575 milionu akcií firmy Immofinanz. To představuje 1,86 procenta celkového akciového kapitálu rakouského podniku. Podíl CPIPG ve firmě Immofinanz nadále zůstane nad klíčovou hranicí 75 procent, píše se ve zprávě.

CPIPG získala nad společností Immofinanz kontrolu v loňském roce, kdy svůj podíl v rakouské firmě zvýšila na zhruba 77 procent. CPIPG loni získala většinový podíl také v rakouské firmě s Immo, akvizice však vedly k výraznému růstu její zadluženosti.

Vítek je většinovým vlastníkem CPIPG s podílem kolem 90 procent. CPIPG má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku.

Obvinění od americké investiční firmy Muddy Waters

Investiční firma Muddy Waters koncem listopadu zaslala CPI dopis, v němž uvádí, že Vítek podle ní firmu obírá o aktiva. Po CPI žádala vysvětlení. Ptala se mimo jiné, proč si Vítek nepořídil jachtu bez účasti CPI a co akvizice luxusního plavidla přinese držitelům dluhopisů společnosti a jejím investorům.

 „Dospěli jsme k závěru, že většinový akcionář Radovan Vítek firmu drze drancuje, a přitom výrazně nadhodnocuje hodnotu jejích aktiv. Řízení společnosti CPI PG je fraška,“ napsala Muddy Waters. CPI v první bezprostřední reakci tvrzení Muddy Waters odmítla s tím, že jsou „kategoricky chybná“. Doplnila tehdy, že zvažuje právní kroky a na podrobnější reakci potřebuje více času.

Následně CPI v prohlášení uvedla, že společnost Muddy Waters podává zavádějící obraz, protože vytrhává fakta z kontextu. Žádné předložených tvrzení podle CPI nenaznačuje pochybení z hlediska účetnictví nebo ocenění. Radovan Vítek svou společnost „nesmetl“, „nevyždímal“ ani „nestydatě nevyplundroval“, píše CPI a dodává, že Vítek za posledních deset let naopak do společnosti CPIPG vložil téměř 1,4 miliardy eur (asi 34 miliard korun).

Expanze vedená realitním magnátem Radovanem Vítkem v posledních letech nemá v historii českého byznysu obdoby. Skupina čtvrtého nejbohatšího Čecha CPI Property Group za relativně krátkou dobu několikrát znásobila svoji velikost. Jestliže v roce 2015 činil její celkový majetek 4,3 miliardy eur (podle tehdejšího kurzu přibližně 116,3 miliardy korun), ke konci roku 2022 dosahovala hodnota všech aktiv už částky 23,5 miliardy eur (v přepočtu 552,3 miliardy korun). Vítek v druhé polovině minulé dekády doslova přerostl český trh.