Vítkova CPIPG získala všechna povolení antimonopolních úřadů pro převzetí Immofinanz

Radovan Vítek, CPI

Radovan Vítek, CPI Zdroj: ČTK

CPI Group
Radovan Vítek
3
Fotogalerie

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka již získala všechna povolení antimonopolních úřadů, která potřebuje pro svůj záměr převzít rakouského konkurenta Immofinanz. Zároveň ve středu odpoledne po zavření burz skončila povinná nabídka pro akcionáře Immofinanz a Češi tak mají definitivní převzetí na dosah. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Upozornily, že převzetí by pro CPIPG znamenalo, že bude středoevropským lídrem v realitách.

Po Rakousku, Česku, Německu, Polsku, Srbsku, Rumunsku a Slovensku se ke spojení kladně vyjádřil také maďarský antimonopolní úřad. "Transakce byla proto schválena s účinností od 23. února," citují Hospodářské noviny ze sdělení CPIPG. Vítkova firma tak může začít realizovat již dříve domluvené nákupy akcií v Immofinanz, jejichž vypořádání čekalo na povolení antimonopolních úřadů.

Jde především o převzetí téměř jedenáctiprocentního podílu firmy RPPK, za níž stojí Slovák Peter Korbačka, sedmiprocentního podílu od aktivistických fondů Petrus Advisers a 12,7 procenta od realitní firmy S Immo. Celkem aktuálně CPIPG deklaruje, že vlastní nebo má smluvně zajištěný podíl v Immofinanz ve výši 48,18 procenta. Pokud se jí prostřednictvím povinné nabídky podařilo od menších akcionářů získat další alespoň jednotky procent, dostala se přes poloviční podíl, píší Hospodářské noviny.

Získání nadpoloviční většiny přitom znamená, že se CPIPG bude moci postupně začít také podílet na faktickém řízení Immofinanz a zároveň bude moci její hospodářské výsledky konsolidovat do těch svých.

Vítkův podnik má sídlo v Lucembursku a s jeho akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Kromě Slovenska vlastní nemovitosti i v České republice, Maďarsku, Polsku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.