Vítek sahá po další obří lokalitě pro výstavbu stadionu v Římě. I její vlastník se topí v dluzích

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: ČTK

Radovan Vítek
Zastávka u někdejšího dostihového závodiště v Tor di Valle na jihu Říma
3
Fotogalerie

Miliardář Radovan Vítek zahájil další italskou ofenzivu. Jejím cílem je opět výstavba nového stadionu pro klub AS Řím, teď ovšem jinde. Potom co Vítkově skupině CPIPG loni nevyšel záměr vybudovat fotbalový svatostánek na pozemcích bývalého hipodromu v Tor di Valle, nabízí miliardovou investici ve čtvrti Ostiense, kterou preferuje jak majitel AS Řím, tak i primátor Říma.

Je to jen pár dnů, co italská média přinesla zprávu, že favorizovanou lokalitou pro „Stadio della Roma“ pro 45 tisíc diváků, o němž se diskutuje už přes deset let, je území bývalých trhů Mercati Generali v širším centru metropole. To je pro AS Řím přijatelnější lokalita, protože jeho fanoušci sveřepě odmítali, že by měli jezdit na domácí utkání na jih do Tor di Valle.

Brownfield v Ostiense patřil v minulých měsících k nejčastěji zmiňovaným lokalitám. Favoritem se stal koncem ledna po schůzce primátora Roberta Gualtieriho s manažery klubu. Na pořadu dne jsou teď jednání přímo s majitelem AS Řím, Američanem Danem Friedkinem. A Vítek kuje železo, dokud je žhavé.

Investice až pět miliard eur

Informaci přinesl italský deník La Repubblica s titulkem „Od Tor di Valle k Mercati Generali: Vítek je připraven investovat pět miliard“. Prezident CPIPG Italia Giuseppe Colombo potvrdil, že skupina už začala o stadionu v Ostiense jednat.

„Máme ambice podílet se na zrevidování projektu tak, aby se stal lépe udržitelným, tedy méně cementu a více otevřených prostor. Také to si vyžádá nemalou investici přinejmenším 300 milionů eur,“ uvedl Colombo. Jak dále připomněl, CPIPG v metropoli aktuálně chystá 19 projektů, do nichž investuje dvě miliardy eur. „Ale může to být i pět miliard, pokud to bude potřeba pro jejich realizaci,“ dodal Colombo.

Zatímco nyní chce český realitní magnát vyjednávat s vedením Říma, koncem loňského roku mu hrozil, že se bude soudit o odškodnění až 260 milionů eur, tedy zhruba 6,7 miliardy korun. Jako důvod uvedl zmařenou investici v Tor di Valle. Nyní ale prostřednictvím svého manažera bere zpátečku.

„Není třeba vést kvůli stadionu křížovou výpravu. Jenom nechceme nechat ležet ladem potenciál velmi kvalitní lokality. Pozemky v Tor di Valle můžeme využít i jinak,“ citoval deník Colomba.

Termín daňového přiznání

Video placeholde
Termín daňového přiznání • Videohub

Byznysové klany v potížích

Důvodem Vítkovy hrozby bylo hlasování římských zastupitelů, jímž loni v létě revokovali usnesení z roku 2013, v němž město deklarovalo veřejný zájem vybudovat stadion právě v Tor di Valle. Jedním z důvodů, proč se záměr nerealizoval, byly dluhy dřívějšího majitele 124hektarového území, zkrachovalého realitního magnáta Luky Parnasiho, od něhož Vítek zpustlé dostihové závodiště získal.

A také dluhy současného majitele brownfieldu v Ostiense mohou být cestou, jak se Vítek může znovu dostat k výstavbě stadionu AS Řím, byť mu pozemky někdejších tržišť zatím nepatří. Toto další velké přestavbové území s obrovským developerským potenciálem vlastní společnost Lamaro Appalti ze stavební a realitní skupiny Toti. Stejně jako mnoho dalších italských byznysových klanů se teď potácí v dluzích dosahujících řádu stovek milionů eur.