Voda zasáhla chod kancelářských budov

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: E15

Povodně v České republice komplikují běžný život i byznys. V Praze muselo v pondělí zcela zavřít nebo omezit provoz několik velkých kancelářských center včetně budovy Tokovo v Praze 7, v níž sídlí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). K zaplavení žádné z nich však nedošlo.

„Od rána nejde v budově proud, zaměstnanci a funkcionáři NKÚ jsou doma z důvodu překážky na straně zaměstnavatele,“ řekla v pondělí deníku E15 mluvčí úřadu Olga Málková. Elektřinu pro fungování základních systémů zajišťují záložní naftové agregáty. Zavřená je i protější budova Lighthouse.

Citelné omezení provozu zažily v pondělí též administrativní centra Amazon Court, Danube House a Nile House, které se nacházejí v pražském Karlíně.

„Přístup do kanceláří zamezen není, kanceláře jsou ale skoro prázdné,“ řekl deníku E15 zdroj obeznámený se situací. V kanalizaci totiž vyrostly protipovodňové bariéry, takže v budovách neteče voda a nesplachují záchody. „Bezprostřední ohrožení kanceláří ale zatím nehrozí,“ dodal zdroj. Smlouvy mezi majiteli budov a nájemci pamatují i na tyto situace.

„V případě, že nájemníci nemohou pracovat delší dobu, pak pronajímatel často promítne ztrátu nájmů v rámci své pojistky a od nájemce nevyžaduje nájemné, pokud nemůže využívat ‚podstatnou část‘ pronajatých prostor,“ uvedl ředitel pobočky poradenské firmy Colliers International Omar Sattar.

Právě povodně v roce 2002 otevřely tehdy těžce zkoušenému Karlínu prostor pro nové budovy. Když teď vodě odolají, získají kredit. „Pokud opatření města zvládnou tento zátěžový test a uchrání kancelářské objekty před vodou, mohou nájemci a investoři vnímat tyto oblasti pozitivněji,“ uvedla šéfka kancelářského týmu poradenské firmy Cushman & Wakefield Radka Novak.