Výstavba v USA v červnu výrazně oživila. Na nejvyšší úroveň za 28 let

Domy v USA

Domy v USA Zdroj: CC BY-SA 3.0: Le grand Cricri; wikimediacommons

Výstavba obytných nemovitostí ve Spojených státech v červnu výrazně oživila z květnového oslabení. Celý nárůst se ale odehrál v silně kolísavém segmentu bytových domů, kde ukazatel zahajování staveb vzrostl na nejvyšší úroveň za 28 let. Počet nových stavebních povolení stoupl na téměř osmileté maximum, což je dobrá předzvěst pro budoucí vývoj trhu. Plyne to z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu.

Celoroční tempo zahajované výstavby obytných realit se proti předešlému měsíci zvýšilo o 9,8 procenta na 1,17 milionu obytných jednotek. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že tempo výstavby se zvýší pouze na 1,11 milionu jednotek. V meziročním srovnání byla stavební aktivita vyšší o 10,9 procenta.

Počet zahájených staveb domů o nejméně pěti bytech vzrostl o 29,4 procenta na celoroční tempo 489.000 jednotek a byl nejvyšší od listopadu 1987. Výstavba rodinných domů naopak o 0,9 procenta klesla. Ukazatel počtu nových povolení k výstavbě, který naznačuje budoucí vývoj, v červnu posílil o 7,4 procenta na celoroční tempo 1,34 milionu. To je maximum od července 2007. Počet nových povolení je nad milionovou hranicí od loňského července.

Očekávaní růstu

Americký trh obytných realit je jednou z klíčových součástí největší světové ekonomiky. Dnešní údaje potvrzují trend zotavování trhu ze zimního útlumu. Ekonomové očekávají, že expanze trhu obytných realit podpoří hospodářský růst ve zbytku roku.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí zaznamenala v přepočtu na celý rok pokles o 0,2 procenta. Podepsalo se na tom nepříznivé zimní počasí, k němu se ale přidal negativní vliv silného kurzu dolaru na obchodní bilanci a pokles investic do těžby ropy.