Vzpruha uprostřed stavební krize: Bachl postaví v Česku novou továrnu

Zní to jako zpráva z Marsu. Přesto se ale uprostřed krize českého stavebnictví může najít firma, která chce investovat do nových výrobních kapacit. Německý koncern Bachl chce v průmyslové zóně Žebrák u dálnice D5 postavit závod na výrobu betonových prefabrikátů.

Důvody pro stavbu nové továrny uvádí tři. Zaprvé už nestačí výrobní kapacity v Německu. Zadruhé se firmě sníží náklady na přepravu, protože část produkce stejně směřuje na tuzemský trh. Třetí důvod vychází z proměn ve stavebnictví. „Spotřeba betonových prefabrikátů neustále narůstá v závislosti na stoupajících požadavcích z hlediska minimalizace mokrých procesů na stavbách a urychlení výstavby,“ uvedl investor v dokumentaci, kterou předložil k posouzení vlivů stavby na životní prostředí.

Práce na nové továrně mají začít na jaře 2014, dokončení areálu plánuje investor na stejné období roku 2015. Náklady na vybudování závodu odhaduje firma na padesát milionů korun. Práci v továrně získá v dvousměnném provozu několik desítek lidí.

Bachl už v Česku vyrábí v Bohumilicích na Prachaticku. Koncern dodává například tepelně izolační materiály, pěnový polystyren, plastová okna nebo dveře. Poslední zveřejněné hospodářské výsledky firmy pocházejí z roku 2011, kdy z tržeb 1,1 miliardy korun vytvořila provozní zisk kolem 83 milionů korun.