Ytong po letech utržil méně než miliardu

Ytong

Ytong Zdroj: profimedia.cz

Významnému tuzemskému hráči na trhu stavebnin, společnosti Xella CZ vyrábějící stavební materiály pod značkou Ytong, loni poprvé za poslední roky klesly tržby pod miliardu. Meziročně se snížily o 13 procent na 907 milionů korun.

„Rok 2012 byl poznamenán nízkou poptávkou po stavebních materiálech způsobenou přetrvávající hospodářskou krizí, vysoce konkurenčním prostředím a nízkou ochotou obyvatelstva se zadlužovat,“ uvedl ve výroční zprávě jednatel firmy Wolfgang Freynschlag. Tato situace se odrazila také na provozním zisku Xelly, který klesl o deset procent na 207 milionů korun. V letošním roce očekává Xella CZ mírný růst zisku, a to hlavně díky nárůstu prodeje tvárnic.

Krize ve stavebnictví vytváří silný tlak na ceny stavebnin. „Navzdory pokusům většiny výrobců o zvýšení ceníkových cen svých produktů se v tomto roce většině z nich nepodařilo zvýšit skutečnou realizační cenu, spíše naopak,“ poznamenal manažer Xelly.

Navzdory tlaku na ceny se ale provozní marže firmy za loňský rok mírně zvýšila o procentní bod na 23 procent.
Tuzemská Xella je součástí stejnojmenné německé skupiny. Vlastníky koncernu jsou společnosti Private Equity Gesellschaften PAI partners a Goldman Sachs Capital Partners.