Z bývalých uhlobaronů jsou developeři

Kancelářská budova The Blox

Kancelářská budova The Blox Zdroj: bpd development

V závodech o to, kdo začne dříve stavět nové kancelářské centrum v těsné blízkosti Vítězného náměstí v Praze 6, zatím nad skupinou PPF vítězí projekt bývalých spolumajitelů těžařské skupiny Czech Coal. Ovšem až nadcházející období ukáže, zda to pro ně bude také úspěšný byznys. Někdejší uhlobaroni Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský sdružení pod hlavičkou bpd development totiž navzdory hospodářským turbulencím zahájí stavbu bez předem zajištěných nájemců.

Jak deník E15 informoval již na podzim, začnou v těsné blízkosti hotelu Diplomat a sídla skupiny PPF již brzy stavět kancelářskou budovu The Blox. Ve druhé fázi bude následovat objekt Telehouse, který vznikne přestavbou bývalé telefonní ústředny ATÚ Telecom.

Daní za stavbu bez zajištěných nájemníků je vysoký podíl vlastních zdrojů, které od stavitele financující ČSOB vyžaduje. Někdejší uhlobaroni tak šedesát procent investice zaplatí ze svého. Obě fáze projektu spolknou zhruba 1,5 miliardy korun. Developer kvůli blížící se výstavbě zvýšil na sklonku loňského roku základní kapitál bpd development na zhruba půl miliardy korun z původních dvou milionů.

Projekt The Blox nabídne šestnáct tisíc čtverečních metrů administrativních ploch. „V tuto chvíli je pod smlouvou 1200 metrů čtverečních a vedeme intenzivní jednání se dvěma významnými společnostmi o prostorách v plošném rozsahu 4200 a 3200 metrů čtverečních,“ uvedl předseda představenstva bpd development Radek Pokorný.

Úspěšné přilákání firem do první fáze projektu je podle Pokorného podmínkou pro nastartování druhé etapy. Bývalí uhlobaroni, kteří dosud podnikali například v obnovitelných zdrojích energie, si ale věří a odhadují dokončení druhé fáze na rok 2016, přibližně dva roky po předpokládaném dokončení projektu The Blox. Ve druhé fázi má budova Telehouse nabídnout dvacet tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Generálního dodavatele stavby vybere developer nejpozději do týdne. Mezi uchazeči je i Metrostav, od něhož současný developer pozemek koupil. Šéf představenstva bpd development ale vylučuje, že by to pro Metrostav znamenalo automatické vítězství v tendru.

PPF chce konkurenční projekt s názvem Line začít stavět na Vítězném náměstí příští rok. Firma nyní čeká na územní rozhodnutí a následně stavební povolení.