Zájem o průmyslové prostory roste, zvýší se i ceny nájmů

ilustrační foto

ilustrační foto

Zájem o výrobní haly, logistická centra a další průmyslové prostory v Česku stoupá, jen letos by poptávka měla vzrůst o 5,9 procenta. Developeři tohoto trendu chtějí využít, plánují proto zdražení nájmů průměrně o 1,5 procenta. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q2/2015 společností CEEC Research a KPMG Česká republika.

„Podle ředitelů developerských společností vzroste v ČR v roce 2015 poptávka o 5,9 procenta, v Praze o něco méně (o 4,9 procenta). Růst zájmu bude pokračovat i v příštím roce, a to v průměru o 4,3 procenta, respektive o 3,9 procenta v hlavním městě,“ přiblížil výsledky průzkumu ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Poptávku táhne vzhůru hlavně rychle rostoucí ekonomika, která stimuluje poptávku firem po nových prostorách nebo po rozšíření stávajících. Tři čtvrtiny ředitelů developerských firem se shodují, že aktivní jsou hlavně firmy, které již na trhu působí a chtějí si pronajmout více prostor. Příchod nových zájemců ze zahraničí zaznamenala jen čtvrtina developerů.

Rozvoj nemovitostí s rozvojem nájemců

„Růst poptávky u industriálních nemovitostí souvisí primárně s rozvojem stávajících nájemců. Příznivý je fakt, že podstatná část z nich působí v průmyslových odvětvích, výzkumu a dalších oblastech, které rostou rychleji než česká ekonomika jako celek,“ podotkl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

Díky vysokému zájmu firem o nové nebo větší pronájmy letos o něco ubyde prázdných skladů a hal, neobsazenost by měla na konci roku klesnout na 7,2 procenta ze stávajících 7,8 procenta.

Mírný pokles nájmů

Zvýšení poptávky ale povede i k mírnému růstu cen pronájmů. Své ceny bude v letošním roce zvyšovat 75 procent průmyslových developerů, a to v průměru o 1,5 procenta. Naopak snižování cen neplánuje žádná developerská společnost. V příštím roce ceny také mírně porostou, a to o 1,9 procenta.

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v Česku na konci prvního čtvrtletí dosáhla 5,14 milionu metrů čtverečních. Z toho je více než dva miliony metrů čtverečních v širším okolí Prahy. Bez nájemce bylo 402.500 metrů čtverečních.