Zakladatel španělské Zary skupuje nemovitosti

Nejznámější značkou skupiny Inditex je Zara

Nejznámější značkou skupiny Inditex je Zara Zdroj: Zara

Většinový akcionář a zakladatel španělského oděvního gigantu Inditex Amancio Ortega skupuje nemovitosti ve své zemi i na dalších evropských trzích a ve Spojených státech.

Za 400 milionů eur získal madridský mrakodrap Torre Picasso, který byl v letech 1988 až 2007 nejvyšší budovou ve Španělsku. Ortega koupil 157 metrovou věž skrze svoji společnost Pontegadea Inmobiliaria od španělské stavební firmy Fomento de Construcciones y Contratas, která vzhledem k situaci na tamním trhu ořezává svoji realitní divizi.

Pětasedmdesátiletý Ortega, který se nerad ukazuje na veřejnosti, se díky svému oděvnímu impériu stal nejbohatším Španělem. Nejznámější značkou skupiny Inditex je Zara. První prodejna Zary byla otevřena v roce 1975 ve španělské Coruně. O třináct let později expandovala do zahraničí. Dalšími světově rozšířenými oděvními značkami Inditexu, které mají zastoupení i v Česku, jsou Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius či Pull&Bear.

Skrze firmu Pontegadea se Ortega stává rovněž významným realitním investorem. Pontegadea nakupuje nemovitosti v Portugalsku, Británii, Německu nebo ve Spojených státech. Podle zdrojů z realitního trhu koupila loni i dvě obchodní centra na Oxford Street v Londýně.

Inditex odolává finanční krizi mnohem lépe než jeho konkurenti jako například švédský řetězec H&M. Zisk Inditexu stoupl v prvním fiskálním pololetí roku o 14 procent na 717 milionů eur. Důvodem byla expanze v zahraničí, především v Asii a východní Evropě, která kompenzovala obtížné podmínky na domácím trhu.

Amancio OrtegaAmancio OrtegaAmancio Ortega

Podle časopisu Forbes dosahuje hodnota Ortegova majetku 31 miliard dolarů, v přepočtu přes 500 miliard korun. Je tak sedmým nejbohatším mužem na světě a druhým v Evropě. S akciemi Inditexu se obchoduje na madridské burze. Firma má po celém světě přes pět tisíc obchodů.