Ze sídla někdejšího ČKD ve Vysočanech bude muzeum a galerie

Vizualizace nové podoby sídla někdejší ČKD v Praze Vysočany podle společnosti Star Group, nový majitel může podobu projektu změnit

Vizualizace nové podoby sídla někdejší ČKD v Praze Vysočany podle společnosti Star Group, nový majitel může podobu projektu změnit Zdroj: Star Group

Izraelská developerská společnost Star Group prodala sídlo jednoho ze závodů někdejší ČKD v Praze ve Vysočanech. Deníku E15 to potvrdila poradenská firma 108 Agency, která Izraelce při prodeji zastupovala. Star Group se hodlá soustředit hlavně na svůj strategický bytový projekt v Dolních Chabrech u Prahy. Společnost prodává též velký projekt v Bratislavě.

Vysočanský objekt o deseti tisících metrech čtverečních stojící poblíž metra Kolbenova podle veřejných zdrojů koupil za blíže neurčenou cenu švýcarský investor a mecenáš českého původu Roman Buxbaum. Budovu plánuje přestavět na muzeum a galerii. O jejich zaměření však zatím není nic známo. Vizualizaci si nechala zpracovat Star Group a nový projekt může vypadat zcela jinak.

„Záměrem nového majitele je kompletní revitalizace objektu. Věříme, že okolní obyvatelé projekt muzea ocení,“ uvedl Marek Votava z investičního oddělení 108 Agency. Nový majitel plánuje rekonstrukci budovy a její doplnění o moderní úsporné technologie.

Buxbaum popularizuje díla fotografa Tichého

Buxbaum v Česku v posledních letech proslul hlavně jako popularizátor díla fotografa Miroslava Tichého. Založil také nadaci Tichy Ocean, která například zajistila výstavu Tichého fotografií v New Yorku. Věnuje se rovněž své psychiatrické praxi v Curychu. Nový Buxbaumův projekt bude situovaný do Vysočan, na které se v poslední době znovu soustředí zájem developerů.

Společnost Central Group tam nedávno koupila hned dva bytové projekty, konkurenční YIT získala pozemek pro devět stovek bytů na pomezí Vysočan a Hloubětína. Silné zájmy má ve Vysočanech rovněž realitní společnost Codeco podnikatele Petra Speychala, v lokalitě působí rovněž developer AFI Europe.