Řecko kleslo o půl procenta HDP, analytici ale čekali propad mnohem větší

Majitel obchodu v turistickém centru Atén čeká na zákazníky

Majitel obchodu v turistickém centru Atén čeká na zákazníky Zdroj: ctk

Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům klesla o 0,5 procenta, propad je ale mnohem slabší, než se čekalo. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil řecký statistický úřad. Ekonomickou aktivitu v létě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt (HDP) Řecka klesne během tří měsíců do září mezičtvrtletně o 2,7 procenta.

Odhady překonaly i údaje v meziročním srovnání. Ekonomika sice proti loňskému třetímu kvartálu klesla o 0,4 procenta, ekonomové ale čekali propad o 1,9 procenta.

V prvních dvou kvartálech letošního roku řecká ekonomika rostla. V prvních třech měsících roku se HDP proti předešlým třem měsícům zvýšil o 0,1 procenta. Růstové tempo za druhý kvartál dnes ale statistici zpřesnili dolů na 0,4 procenta z původně uváděných 0,9 procenta.

Řecko a mezinárodní věřitelé se v létě dohodli na v pořadí třetím záchranném programu pro Řecko v celkovém objemu 86 miliard eur. Podmínkou tříletého programu jsou tvrdé reformy z řecké strany.