Řecko loni znovu spadlo do recese, jeho ekonomika klesla o 0,2 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Hrubý domácí produkt (HDP) Řecka loni klesl o 0,2 procenta. Vyplývá to z prvního odhadu tamního statistického úřadu. Ekonomiku loni nepříznivě ovlivnilo několik faktorů, mimo jiné několikatýdenní uzavření bank a zavedení opatření, která omezují pohyb kapitálu. Nadále se navíc potýká s negativními dopady úsporné rozpočtové politiky.

V roce 2014 se řecká ekonomika po šesti letech vymanila z recese a podle dřívějších údajů stoupla o 0,6 procenta. Hospodářské oživení ale podkopaly nové politické otřesy, předčasné volby a protahovaná jednání nové vlády s mezinárodními věřiteli.

Silně zadlužené Řecko loni v červnu odmítlo dohodu s věřiteli, která by mu zajistila novou finanční pomoc. Řecká vláda pak musela na tři týdny uzavřít banky a zavést omezení pohybu kapitálu.

Nakonec se domluvila s věřiteli na třetím záchranném programu, v jehož rámci by Řecko mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Věřitelé pomoc podmínili dalšími reformami a úspornými opatřeními. Jednou z podmínek je i přijetí důchodové reformy, která počítá s dalším snižováním důchodů a zvyšováním příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální zabezpečení. Tyto plány v Řecku vyvolaly rozsáhlé protesty.