Řecko už není v bankrotovém pásmu, agentury mu zlepšily rating

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila hlavní rating Řecka na stupeň CCC. To je sice na spodní hranici spekulativního pásma, dosud ale měla pro Řecko rating na stupni D. Ten vyjadřoval selektivní bankrot, protože Řecko nedokázalo bez pomoci zahraničních partnerů plnit své finanční závazky.

Agentura zvýšením řeckého ratingu zareagovala na proces výměny řeckých státních dluhopisů. „Ačkoliv ta výměna podle našeho názoru krátkodobě odstranila problémy s financováním, státní dluh Řecka zůstává vysoký,“ oznámila agentura. Výhled ratingu je nyní stabilní, což znamená, že S&P o žádné další změně v blízké době neuvažuje. Výsledek výměny snížil dluhovou zátěž země ze 165 procent HDP země. V roce 2020 budou dluhy Řecka činit 120 procent DPH.

Agentura zároveň varovala, že rizikem je přetrvávající recese ekonomiky a také nadcházející parlamentní volby. Ty se uskuteční tuto neděli. Pokud má Řecko pokračovat ve snižování zadlužení, bude zapotřebí, aby nová vláda pokračovala v dohodnutých reformách.

„Rating by se mohl i snížit, pokud bychom se domnívali, že je zde pravděpodobnost nucené výměny zbývající části řeckého komerčního dluhu,“ píše se ve zprávě agentury.

Konkurenční agentura Fitch přidělila Řecku spekulativní rating v pásmu B už v polovině března. Stala se tak první významnou ratingovou agenturou, která rating Řecka zvýšila ze stupně vyhrazeného pro platební neschopnost. Výměna státních dluhopisů snížila zadlužení Řecka asi o 100 miliard eur, a byla tak největší akcí svého druhu v dějinách.