Ropa výrazně zlevňuje kvůli obavám z nadbytečných dodávek

těžba ropy

těžba ropy Zdroj: Profimedia.cz

Ceny ropy na světových trzích dnes výrazně klesají, americká lehká ropa WTI ztrácí téměř tři procenta a nachází se pod 50 dolary za barel. Hlavním důvodem jsou obavy z nadbytečných dodávek suroviny a nejasnosti kolem zvažovaného prodloužení dohody o omezení těžby ze strany ropného kartelu OPEC.

Kolem devatenácté hodiny americká lehká ropa WTI ztrácela zhruba 2,7 procenta a barel stál 49,39 dolaru. Severomořská ropa Brent ve stejné době odepisovala dvě procenta a barel se prodával za 55,83 dolaru.

Ceny sráží dolů hlavně obavy z přezásobení trhu způsobené americkým exportem i obnovením těžby na největším libyjském poli Šarara. Objem vývozu ropy z USA vystoupal na rekordních téměř dva miliony barelů denně, ukázala tento týden vládní data. Příčinou je zvyšování domácí produkce suroviny.

Kreml zmírnil očekávání spojená s případným prodloužením dohody o snížení těžby, když dnes upřesnil středeční výroky ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten podle svého mluvčího pokračování omezení těžby nenavrhl, ale uznává, že jde o možný krok.

Dohoda mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími producenty suroviny stanovuje snížení těžby na 1,8 milionu barelů denně. Ujednání vstoupilo v platnost letos v lednu a již jednou bylo prodlouženo.