Začíná řemeslo znovu lákat? Úbytek učňů v Česku zpomaluje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomáš Lébr

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie
Česko trápí nedostatek řemeslníků, přestože propad počtu žáků středních odborných škol není v posledních letech tak výrazný. Hospodářská komora aktuálně odhaduje, že zemi chybí tři sta tisíc lidí s výučním listem. Jen řezníků chybí na pracovním trhu tři tisícovky. Letos jich však výuční list získalo v celé ČR pouze 81. 

Z dat statistického úřadu vyplývá v roce 2006 navštěvovalo střední odborné školy s maturitou a střední odborné školy s výučním listem téměř 385 tisíc žáků, v loňském školním roce to bylo jen necelých 270 tisíc. „Propad zájmu trvá již čtvrt století, ale nyní se karta mírně obrací. Mladí s výučním listem totiž najdou dobře placené pracovní uplatnění v oboru okamžitě, a nejen doma, ale i v cizině,“ uvedla Milada Valentová, ředitelka potravinářského učiliště v pražské Písnici. 

Největší zájem je podle ní o vyučené řezníky. „Řešíme velký problém na celorepublikové úrovni. Kvalifikovaní řezníci nejsou. Poptávka je po 3000, a loni se jich v celé republice vyučilo 81. Z toho 19 u nás v Písnici“ doplnila Valentová s tím, že letos je v prvním ročníku 21 řeznických učňů.

Podobné poznatky má i ředitel Střední odborné školy na pražském Jarově  Miloslav Janeček. Na škole, kterou vede, se učí budoucí klempíři, kamnáři, instalatéři, malíři, lakýrníci, zedníci či další. Oborů je zde celkem patnáct.

„V letošním školním roce jsme do prvního ročníku přijali celkem 502 žáků, vloni to bylo jen 444. Počet žáků v naší škole stoupal i v minulých letech, letos je ale nárůst vyšší. Kapacita prvních ročníků však stále není naplněná. Přijmout jsme schopni 550 až 600 žáků,“ vypočítal Janeček.

Počet žáků na učilištích a odborných školáchPočet žáků na učilištích a odborných školách|E15

Na trhu chybí i učni ve stavebních a strojírenských oborech. Řada škol navíc kvůli nedostatečnému zájmu žáků musela různé obory zavírat. Pro příklad, naprostý nezájem panoval o specializaci obuvník či hodinář, a proto se mnohde tyto obory přestávají vyučovat. Ministerstvo školství již dříve upozornilo, že nezájem panuje i o obory sklenář, instalatér, slévač a kovář.

„Nedostatek řemeslníků se datuje již od počátku devadesátých let. Nyní došla situace tak daleko, že se firmy o kvalitní řemeslníky přetahují, a někde jim nabízejí jim mzdy přes padesát tisíc korun,“ zhodnotil situaci viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer. 

Kromě zpomalení propadu se v učňovském školství objevuje další nový trend. Zájem o řemesla více projevují dívky. „Celkem na naší škole tvoří dívky zhruba pětinu  žáků naší školy. V oborech zaměřených na zahradnictví tvoří dívky většinu, kolem 75 procent. Co se týče dívek v řemeslných oborech, jedná se prozatím o jednotlivce. Mezi absolventkami už máme ale truhlářku, instalatérku nebo malířku a lakýrnici. Dívky vždy patří k těm nejlepším v oboru, a to i v odborném výcviku,“ uzavřel Janeček.