Ruská ekonomika ve čtvrtletí zpomalila propad

Ruský průmysl

Ruský průmysl Zdroj: Alt-n-Anela via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla o 1,2 procenta. Tempo propadu tak zpomalilo z 3,8 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Zpráva je známkou toho, že hospodářský pokles země se začíná zmírňovat díky oživení cen ropy, upozornila agentura Reuters.

Údaj je lepší, než se čekalo. Většina analytiků počítala s poklesem ruské ekonomiky kolem dvou procent.

„Dnešní údaje potvrzují, že akutní fáze ekonomické krize je nyní u konce,“ uvedla ekonomka Capital Economics Liza Ermolenková. „Nyní to vypadá, že by se ekonomika mohla vrátit k růstu (v meziročním srovnání) spíše ve druhé polovině roku, než v roce 2017, jak jsme čekali.“ Dodala sice, že čísla podpořil jeden pracovní den navíc, nicméně podle sezonně upravených údajů podle ní zřejmě HDP mezičtvrtletně vzrostl, což je povzbudivý signál.

Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. V loňském roce se ruský HDP podle tamního statistického úřadu propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.

Ru GDP Annual Growth Rate

Od února však ruská ekonomika získala výraznou podporu díky výraznému oživení cen ropy. Silnější rubl pak přispěl k prudkému poklesu inflace, což pomohlo zvýšit reálné příjmy domácností.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 1,8 procenta. Zhoršil tak svou lednovou prognózu, podle které se měl HDP snížit pouze o procento. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit 0,8 procenta.

**