Rusko zhoršilo odhad letošního vývoje ekonomiky. Příští rok už čeká růst

Ruské ministerstvo hospodářství zhoršilo odhad vývoje hrubého domácího produktu na letošní a příští rok. Oznámil to ministr hospodářství Alexej Uljukajev a současně zopakoval, že podle posledních signálů se ekonomika stabilizuje. Na letošní rok ministerstvo předpovídá pokles HDP o 3,3 procenta, příští rok už počítá s návratem k růstu, který se bude pohybovat v rozmezí jednoho až dvou procent.

Ministerstvo dosud očekávalo na letošní rok pokles o 2,8 procenta a na příští rok vzestup o 2,3 procenta. Po revizi se tak prognóza ministerstva přiblížila k prognózám jiných subjektů a zdůrazňuje, jak obavy o vývoj globální ekonomiky a obnovení poklesu cen ropy komplikují zotavení ruské ekonomiky.

Uljukajev dodal, že ekonomika v červenci meziročně klesla o 4,6 procenta. Upozornila však, že proti předchozímu měsíci a podle sezonně upravených údajů o 0,1 procenta vzrostla, což je důkazem, že hospodářský pokles je u konce.

Graphical visualization of Ru GDP Annual Growth Rate

„Dostali jsme se už někam na dno. Myslím, že níž už určitě nepůjdeme, ale zda zřetelně oživíme, to je těžké (říct),“ prohlásil Uljukajev, jehož citovala agentura Reuters. Ekonomové ale varují, že oživení by mohl bránit zhoršující se výhled globální ekonomiky.

Ministerstvo očekává, že průměrný kurz ruské měny bude letos činit 61 rublů za dolar, zatímco ropa by se měla v průměru prodávat za 52 dolarů za barel. Čistý odliv kapitálu by měl letos činit 93 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) a příští rok se sníží na 70 miliard dolarů.