Rusko zvýšilo sazby už na 9,5 procenta. Doplácí na ukrajinskou krizi

Rubl (ilustrační foto)

Rubl (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Aldric van Gaver via Flickr

Ruská centrální banka dnes zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na 9,5 procenta. Analytiky rozhodnutí překvapilo, míra se pohnula podstatně více, než se čekalo. Banka své kroky hájí obavami z vysoké inflace.

Hlavní úrokovou sazbu zvyšovala centrální banka letos už čtyřikrát, aby se pokusila zmírnit inflaci. Několik vln sankcí západních zemí vůči Moskvě kvůli její politice na Ukrajině oslabilo rubl, způsobilo růst inflace a společně s prudkým poklesem světových cen ropy tlačí Rusko k hospodářské recesi.

Na ruské ekonomice se však zřejmě podepíšou i vyšší úrokové sazby a dnešní rozhodnutí centrální banky podle analytiků nepatřilo k nejjednodušším. Podle analytika společnosti BCS Vladimira Tichomirova centrální banka pravděpodobně vyvolá vlnu kritiky, ať je její rozhodnutí jakékoli.

Analytici oslovení Reuters předpokládali, že banka klíčovou úrokovou sazbu dnes zvýší o půl procentního bodu. Rozhodnutí podle analytiků nepatřilo k nejjednodušším. Na výkonu ruské ekonomiky se totiž zřejmě podepíšou i vyšší úrokové sazby. Podle analytika společnosti BCS Vladimira Tichomirova centrální banka pravděpodobně vyvolá vlnu kritiky, ať je její rozhodnutí jakékoli.

Rusko: Vývoj hlavní úrokové sazby

Inflace pod osm procent neklesne

Inflace v Rusku stoupá v důsledku slabého rublu a zákazu dovozu západních potravin do země.

Ke konci října míra inflace dosáhla 8,4 procenta, přičemž banka očekává, že nad osmi procenty zůstane až do konce prvního čtvrtletí roku 2015.

Rusko: Vývoj inflace

Ruská měna přišla od poloviny roku o pětinu své hodnoty. Centrální banka proto musela uvolnit 20 miliard dolarů z devizových rezerv, aby propad zastavila.

Téměř nulový růst

Další hospodářský růst Ruska bude podle centrální banky jen pozvolný. Ve čtvrtém čtvrtletí letošního a v prvním čtvrtletí příštího roku by měla ruská ekonomika téměř stagnovat - růst se má blížit nule.

„Pokud se vnější podmínky zlepší a objeví se trvalý trend ke snižování inflace a inflačních očekávání, Ruská centrální banka bude připravena začít uvolňovat svou měnovou politiku,“ sdělila instituce podle agentury Reuters.