Růst české ekonomiky byl za tři čtvrtletí po Maltě největší v EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Od ledna do konce září stoupla česká ekonomika meziročně o 4,4 procenta. Růst ekonomiky tak byl za první až třetí čtvrtletí nejvyšší od roku 2007 a zároveň po Maltě druhý nejvyšší v EU. V dnešní publikaci o tom informoval Český statistický úřad.

„Česká ekonomika rostla již osm čtvrtletí, velmi dobré výsledky v roce 2015 byly však dány z velké čsti souhrou mimořádných faktorů. Šlo především o dočerpávání finančních prostředků z fondů EU, o nízké ceny ropy redukující firmám náklady a také o vysoké zisky firem v roce 2014, které firmy začaly uvolňovat na investice,“ uvedl ČSÚ.

Statistici upozornili, že v porovnání s celou EU, kde se HDP za tři čtvrtletí letošního roku zvýšil meziročně o 1,8 procenta, byl růst HDP v Česku více než dvojnásobný. Ve srovnání s eurozónou (1,5 procenta) stoupl výkon české ekonomiky dokonce trojnásobně rychle.

Cz GDP Annual Growth Rate

„Zatímco v prvním čtvrtletí byl meziroční růst HDP v České republice mezi členskými zeměmi podle dostupných údajů třetí nejvyšší, ve druhém a třetím čtvrtletí připadla tuzemské ekonomice druhá příčka. Podle výsledku za celých devět měsíců předstihla Česko v růstu pouze Malta,“ uvedl ČSÚ.

Analytici počítají s tím, že za celý letošní rok by ekonomika měla růst nejméně o 4,3 procenta. Zároveň ale upozorňují, že řada jednorázových faktorů příští rok odezní a růst HDP zpomalí na zhruba 2,5 procenta.