Sázkové kanceláře slaví rekord. Češi si na Euro vsadili za tři miliardy korun

Ostrý hlavičkový souboj mezi italským Nicolo Barellou a Kalvinem Phillipsem v rámci finále EURO 2021 ve Wembley

Ostrý hlavičkový souboj mezi italským Nicolo Barellou a Kalvinem Phillipsem v rámci finále EURO 2021 ve Wembley Zdroj: ČTK / AP / Frank Augstein

Zklamaní hráči Anglie po inkasované brance na 1:1 ve finále EURO 2021 s Itálií
Itálie slaví triumf na EURO
Italové po penaltovém rozstřelu slaví triumf na EURO 2021
Italové slaví triumf na EURO 2021
Itálie ovládla EURO 2021!
12
Fotogalerie

Objem sázek na fotbalové Euro dosáhl u sázkových kanceláří v Česku zhruba tři miliardy korun. To je o půl miliardy více než při dosud rekordním fotbalovém mistrovství světa 2018. V úvodu turnaje se dařilo spíše sázkařům, postupně se karta začala obracet ve prospěch bookmakerů. 

„Z hlediska zájmu klientů bylo letošní Euro nejúspěšnější akcí v historii. Náběry z Eura 2016 překonali sázkaři o 50 procent. Navíc na rozdíl od letošního MS v hokeji výsledky zápasů v základních skupinách přály klientům. Bylo jen minimum zaváhání favoritů, takže o to víc sázkaře tento šampionát bavil,“ uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Tipsport na Euro přijal sázky za 1,4 miliardy korun. Osmifinálové utkání Itálie - Rakousko bylo podle Hadravy s předzápasovými sázkami zhruba za 60 milionů korun nejsázenějším zápasem v historii společnosti. Tipsport eviduje také nejvyšší výhru. Klient na jeden tiket zařadil remízu Česka s Chorvatskem (1:1), Anglie se Skotskem (0:0) a výhru Švédska nad Slovenskem (1:0). Vsadil 280 500 korun a při celkovém kurzu 25,94:1 vyhrál sedm milionů čistého.

Objem sázek ve Fortuně dosáhl 1,1 miliardy korun. „Euro každopádně potvrdilo, že fotbal je ohromným fenoménem a mezi sázkaři jednoznačně nejoblíbenějším sportem. Celková bilance nakonec hovoří mírně ve prospěch bookmakerů, dlouho to přitom vypadalo, že budou úspěšnější sázkaři. V základních skupinách se jim totiž nebývale dařilo, play-off ale nakonec přeci jen bilanci zlomilo na stranu bookmakerů,“ doplnil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Vůbec nejvíce se podle něj sázkařům dařilo v prvním týdnu, kdy měli bookmakeři v několika po sobě jdoucích dnech negativní bilanci. „Konkrétně třeba 17. června jsme na výhrách vypláceli téměř dvojnásobek toho, co bylo přijato na vkladech,“ podotkl Šrain. Nejvyšší výhra ve Fortuně dosáhla 3,4 milionu korun čistého. Sázkař vsadil na remízu Španělska s Polskem (1:1) 911.800 korun při kurzu 4,75:1.

Chance přijala sázky za 275 milionů korun. „Nejvíce se sázelo na osmifinále Francie - Švýcarsko a Itálie - Rakousko. Nedělní finále Anglie - Itálie bylo třetí nejsázenější,“ dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Objem sázek u Tipsportu, Fortuny a Chance dosáhl 2,78 miliardy korun. Podle odhadů patří těmto firmám asi 92 procent trhu. Ostatní společnosti absolutní objem sázek většinou nezveřejňují. Dá se však očekávat, že celkové sázky dosáhly asi tři miliardy korun. Na mistrovství světa 2018 v Rusku to bylo 2,5 miliardy, na posledním Euru v roce 2016 ve Francii 1,9 miliardy korun. V hokeji drží rekord mistrovství světa 2019 na Slovensku se sázkami za 1,8 miliardy, sázky na letošní hokejové mistrovství světa v Lotyšsku dosáhly u sázkových kanceláří v České republice zhruba 1,7 miliardy korun.

Titul mistrů Evropy letos získala Itálie, která v nedělním finále porazila Anglii 2:1 po penaltách. Český tým postoupil do čtvrtfinále, ve kterém podlehl Dánsku 1:2.