EURO si za peníze nekoupíš, zjistili Angličané. Nejdražší tým skončil druhý

Italové porazili Angličany 2:1 po penaltách.

Italové porazili Angličany 2:1 po penaltách. Zdroj: Reuters

Angličané se sice obchodují za vyšší částky...
... Italové však využili nedocenitelné zkušenosti.
Zvítězili po penaltách.
Itálie slaví triumf na EURO.
5
Fotogalerie

Přestože jsou peníze i ve fotbale vždy až na prvním místě, ne vždy musejí sehrát rozhodující úlohu. Naposledy se to ukázalo ve včerejším londýnském finále fotbalového mistrovství Evropy, ve kterém se střetly reprezentace Anglie a Itálie. Nákupní ceny Angličanů v základní sestavě převýšily ceny Italů téměř o polovinu, na hřišti však účetní rozdíl nehrál významnou roli. Naopak rozhodly nedocenitelné zkušenosti, díky nimž zvítězili po penaltách Italové 2:1.

Celková hodnota jedenácti Italů, kteří nastoupili od úvodního hvizdu k utkání, dosáhla 411,5 milionu eur, zhruba 10,6 miliardy korun. Za nákup anglické jedenáctky by potenciální kupci museli zaplatit 560 milionů eur čili 14,4 miliardy korun. Ceny vyplývají z dat serveru Transfermarkt, jenž dlouhodobě mapuje přibližné ceny hráčů na trhu.

Významné rozdíly lze pozorovat u jednotlivých hráčů. Zatímco cena nejdražšího Angličana, kapitána Harryho Kanea, činí astronomických 120 milionů eur, nejcennější Ital Nicolò Barella vychází na 65 milionů. Naopak nejlevnější Angličan Kieran Trippier převyšuje svou dvacetimilionovou hodnotou  „nejlacinějšího“ Itala Giorgia Chielliniho o 18,5 milionu.

Nutno poznamenat, že srovnání cen například Trippiera a Chielliniho může být zavádějící. Italovi je 36 let, proto není příliš drahý, má ale obrovské fotbalové zkušenosti, které sehrály klíčovou roli v cestě Italů za zlatem.

Ve srovnání s většinou ostatních reprezentací na EURO nicméně Italové patřili k nejhodnotnějším reprezentacím. Například základní jedenáctka Česka obvykle dosahovala celkové hodnoty do 120 milionů eur. Nejvíce se na této sumě podíleli Tomáš Souček a Patrik Schick, jež Transfermarkt oceňuje na 40 a 23 milionů.