Schodek rozpočtu vzrostl na 22 miliard. Kvůli nižšímu výběru daní

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš Zdroj: Hynek Glos/Euro

Schodek státního rozpočtu stoupl ke konci května na 22,1 miliardy korun z dubnových 0,4 miliardy. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Na prohloubení deficitu měly vliv nižší daňové příjmy. Analytici upozorňují, že vzhledem k současné tempu růstu ekonomiky je dosavadní výběr daní zklamáním.

Hlavní vadou na kráse státního rozpočtu je podle hlavního ekonoma UniCredit Pavla Sobíška fakt, že výběr nepřímých daní zatím příliš neodráží rychlejší růst ekonomiky, než s jakým se počítalo při přípravě letošního rozpočtu. „Tedy nebýt zrychlení v ekonomice, mohl by mít státní rozpočet koncem roku problémy s plněním,“ říká Sobíšek.

I hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že současná úroveň ekonomického růstu by se měla zřetelněji odrážet v daňovém výběru. „Zvláště proto, že ze zlepšení daňového výběru učinily vládní strany klíčové předvolební téma a vytkly si jej jako svůj zásadní programový cíl,“ uvedl.

Sobíšek přesto uklidňuje, že samotné prohloubení schodku je v květnu obvyklé. „Jeho letošní rozsah nemusí budit obavy z destabilizace veřejných financí. Výběr daní sice zaostává za loňskem, což má ale řadu technických důvodů, které neohrožují bilanci celého roku,“ vysvětluje ekonom.

Celkové příjmy meziročně stouply o 6,5 miliardy na 482,8 miliardy korun a celkové výdaje o 19 miliard na 504,9 miliardy korun. Meziroční srovnání je podle MF stále ovlivněnou vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Ta byla způsobena zejména výběrem spotřebních daní u tabáku a zadrženými nadměrnými odpočty u daně z přidané hodnoty.

Navíc loni v únoru rozpočet zaznamenal mimořádný příjem z aukce kmitočtů 8,5 miliardy korun. „Bez těchto vlivů by růst celkových příjmů byl daleko vyšší,“ uvedl úřad.

„Letošní schodek je dvakrát horší než v loňském roce, byť ekonomický růst je dvakrát lepší. Neschopnost ministra financí vybírat daně už ohrožuje nejen státní rozpočet, ale i provoz krajů a obcí,“ uvedl ale místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vzrostl výběr pojistného

Celkové daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení ke konci května meziročně klesly o 5,5 miliardy na 370,9 miliardy korun. Samotný výběr pojistného na sociální zabezpečení meziročně stoupl o 8,3 miliardy na 164,8 miliardy korun.

Inkaso spotřební daně meziročně kleslo o 7,1 miliardy na 54 miliard korun především kvůli loňskému předzásobení tabákovými výrobky. Výběr DPH meziročně klesl o 7,2 miliardy na 89,8 miliardy korun.

„Postupné vyplácení zadržených nadměrných odpočtů v roce 2014 bude v průběhu roku snižovat negativní meziroční vývoj inkasa, který byl nejvíce zaznamenán v prvních měsících tohoto roku,“ sdělilo MF.

Saldo státního rozpočtuSaldo státního rozpočtu|MFCR

Ministerstvo uvedlo, že u inkasa DPH, které je současně hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících obcím a krajům, lze na konci roku očekávat minimálně dosažení výše dané rozpočtem. Rozpočet počítá s poklesem výběru DPH proti skutečnosti roku 2014 o 0,4 procenta, především kvůli zavedení druhé snížené sazby daně ve výši deseti procent.

Ve výdajích tvořila největší položku tradičně výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 3,2 miliardy korun více, tedy 201,6 miliardy korun. Na zvýšení se podílí nejvíc růst výdajů na důchody o 2,8 miliardy korun.

Na výdajové straně rozpočtu podle ekonoma UniCredit Pavla Sobíška „zaujme i vysoký, sedmiprocentní nárůst mzdových nákladů ve veřejné sféře, i když ten je v souladu s plánem.“ Státní výdaje podle něj nejvíc rostou v investiční oblasti. „To by se mělo promítnout do celkového výkonu ekonomiky v nadcházejícím období,“ tvrdí Sobíšek.