Skandál německé finanční společnosti Wirecard. Účty s téměř 2 miliardami eur údajně neexistují

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Neexistující účty

Skandál německé finanční společnosti Wirecard se dále prohlubuje. Společnost uvedla, že účty s chybějící částkou zhruba 1,9 miliardy eur (50,7 miliardy korun), kvůli kterým auditoři EY minulý týden odmítli podepsat účetní závěrku, zřejmě vůbec neexistují. Tato částka přitom představuje asi čtvrtinu celkové rozvahy firmy. Společnost se dále rozhodla nezveřejňovat výsledky za loňský rok a za první čtvrtletí letošního. Skandál vyšel najevo po sérii loňských článků v listu Financial Times, které se zaměřily na účetní nesrovnalosti u asijských aktivit firmy. Podnik obvinění zpočátku odmítal a tvrdil, že se zřejmě stal terčem spekulantů.

Chile předběhlo Itálii

V jihoamerickém Chile se za poslední den nakazilo 5607 lidí koronavirem SARS-CoV-2. Celkový počet nakažených se tak zvýšil na 242 355. Stát s 19 miliony obyvatel se tak stal osmou nejhůře zasaženou zemí světa a předstihl Itálii. Chile je třetí nejhůře postiženou zemí v Latinské Americe co do počtu odhalených případů nákazy koronavirem po Brazílii (1,08 milionu) a Peru (na 255 tisíc), které stejně jako Chile provádí ale relativně mnohem více testů než většina zemí regionu, včetně Brazílie.

Evropské uvolnění

Evropské země podnikají další kroky k uvolnění opatření, která způsobila pandemie nového typu koronaviru. Jednou z těchto zemí je například i Španělsko, které bylo pandemií velmi zasaženo. To chystá ukončit stav nouze. Mezi další země patří i Velká Británie. Ostrovní země se podle vyjádření tamních úřadů chce co nejdříve vrátit k životu před koronavirem. 

Zkoumání koronaviru

Londýnská univerzita UCL a její zaměstnanci vybízejí odbornou veřejnou, aby prozkoumala, zda mohou domácí mazlíčci včetně koček a psů zpětně přenést koronavirus na člověka. Zástupci univerzity se odvolávají na nedávný případ, kdy se objevilo podezření, že se lidé na nizozemských kožešinových farmách nakazili od infikovaných norků.

Nejdražší kytara na světě

Nástroj, který Kurt Cobain použil při legendárním koncertu Nirvany MTV “Unplugged”, vydražila společnost Julien´s Auctions za rekordních šest milionů dolarů. Elektroakustická kytara, model 1959 Martin D-18E, je nově majetkem zakladatele společnosti Rode Petera Freedmana. Vyvolávací cena byla jeden milion dolarů.