Škoda Auto zvýšila v pololetí zisk, vydělala přes 20 miliard

ŠKODA Auto

ŠKODA Auto Zdroj: ŠKODA Auto

ŠKODA Auto
ŠKODA Auto
ŠKODA Auto
ŠKODA Auto
ŠKODA Auto
7
Fotogalerie

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v letošním prvním pololetí zvýšil na 860 milionů eur (22,4 miliardy korun) z 685 milionů eur před rokem. Tržby z prodeje stouply ze 7,1 miliardy na 8,7 miliardy eur (227 miliardy korun). 

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v letošním prvním pololetí zvýšil na 860 milionů eur (22,4 miliardy korun) z 685 milionů eur před rokem. Tržby z prodeje stouply ze 7,1 miliardy na 8,7 miliardy eur (227 miliardy korun). Vyplývá to z prohlášení, které dnes zveřejnila mateřská skupina Volkswagen.

V závodě v Kvasinách na Rychnovsku v červenci zahájila sériovou výrobu sportovně-užitkového vozu Karoq, který ve výrobním programu závodu nahradil model Yeti.

Mimořádně prostorný Karoq nabízí kromě jiného libovolně programovatelný digitální přístrojový panel, který se ve škodováckém modelu objeví vůbec poprvé.

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen. Provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. V roce 2016 dodala Škoda Auto zákazníkům celosvětově 1,127 milionů aut, třetí rok po sobě přes milion vozů.

Dařilo se i Volkswagenu

Německá automobilová skupina Volkswagen ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila provozní zisk díky snížení nákladů a vyšším maržím u nových modelů VW. Provozní zisk vzrostl na 4,55 miliardy eur (118,5 miliardy korun) z 1,90 miliardy ve stejném období loni. Vyplývá to ze sdělení automobilky, z něhož čerpala agentura Reuters.

Za celé první pololetí se hodnota prodejů zvýšila o 7,3 procenta na 115,9 miliardy eur, zatímco provozní zisk stoupl ze 7,5 na 8,9 miliardy. Zisk značky VW se v pololetí zdvojnásobil na 1,8 miliardy eur.

Představitel společnosti Frank Witter poukázal na kvalitu výsledků automobilky v komplikovaném období. Růst prodejů byl zaznamenám především v Evropě, ale i v Severní a Jižní Americe. Pozitivní vliv na likviditu firmy měla také úspěšná emise dluhopisů.

Skupina předpokládá, že letošní příjmy překonají loňský rekord 217 miliard eur o více než čtyři procenta.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Loni navíc vystřídal japonského konkurenta, firmu Toyota v čele světového automobilového trhu, když navzdory skandálu s měřením emisí zvýšil globální prodej o téměř čtyři procenta na rekordních 10,3 milionu vozů.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních aut Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.