Skupina Kaprain může převzít Mafru, Londu a Synthesii, potvrdil antimonopolní úřad

Anděl Media Centrum

Anděl Media Centrum Zdroj: e15 Miroslav Belančin

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic firmu Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl úřad na síti X.

O Pražákově záměru převzít firmy Mafra a Synthesia informoval deník e15 už loni v srpnu. Kaprain a Agrofert prodej následně potvrdily. Pražák tímto krokem rozšiřuje svůj záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní ústeckou Spolchemii. Je také majitelem hokejové Sparty Praha.

Antimonopolní úřad konstatoval, že prodejem Mafry a Londy Kaprainu nenastane na mediálním trhu změna, protože Pražákova skupina zatím v mediálním oboru nepůsobí. Podrobněji se ÚOHS zabýval situací v chemickém průmyslu, kde Kaprain působí prostřednictvím firem Spolchemie a Fortischem. Přes firmu Rubena působí Kaprain i v gumárenském průmyslu. Skupina Synthesia je aktivní zejména ve výrobě pigmentů a barviv, nitrocelulózy, v organické chemii a v energetice.

Poslanec a šéf hnutí ANO Babiš byl nucen zbavit se zpravodajských médií v souvislosti se zpřísněním zákona o střetu zájmů. O Mafru v minulosti projevil zájem například i vlastník energetického kolosu Sev.en Pavel Tykač nebo společnost Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Michala Strnada.

Skupina Mafra zaměstnává zhruba 1200 lidí, v portfoliu má přes sedmdesát produktů, patří mezi ně noviny, zpravodajské servery, televize i rádio. Mezi její nejznámější mediální produkty patří Lidové noviny, MF Dnes, televize Óčko a rádio Impuls, které je součástí skupiny Londa. Součástí je také tiskárna či skupina TicketPortal.  

Karel Pražák byznysově vyrostl po boku Petra Kellnera jako jeho krizový manažer a se skupinou PPF spolupracuje dlouhodobě. S majetkem v hodnotě kolem dvanácti miliard korun patří mezi nejbohatší Čechy.  

VIDEO: Rozhovor e15 s Andrejem Babišem

Video placeholde
Rozhovor s Andrejem Babišem • E15