Prodej Mafry je před podpisem. Kupuje ji společně se Synthesií miliardář Karel Pražák

Sídlo Mafry na pražském Andělu

Sídlo Mafry na pražském Andělu Zdroj: Profimedia

Miliardář a majitel holdingu Kaprain Karel Pražák finišuje nákup vydavatelství Mafra, které dosud ovládal svěřenský fond Andreje Babiše. Někdejší manažer PPF chce koupit mediální dům společně s pardubickou chemičkou Synthesia. Cena se pohybuje v řádu jednotek miliard korun. Akvizice bude uzavřena ještě tento týden. Informaci redakci e15 to potvrdily čtyři na sobě nezávislé zdroje blízké transakci. Prodejem Mafry Pražákovi ale jednání o konečném vlastnictví Mafry skončit nemusí.

Minulý týden podle informací redakce e15 rozhodovalo představenstvo Agrofertu o dvou nabídkách na převzetí, jedné od skupiny Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Michala Strnada a druhé od holdingu Kaprain miliardáře a někdejšího manažera PPF Karla Pražáka. Pražák Agrofertu předložil vyšší nabídku a Mafru tak nakonec zřejmě získá. 

Podle informací od manažerů přímo z vydavatelství Mafra by mělo k podpisu prodeje dojít do konce týdne. „Mafra ještě není prodaná, ale bude. Nejspíš v pátek,“ uvedl zdroj z manažerských kruhů Mafry. Důležitou roli podle informací z trhu hraje v jednání přímo Andrej Babiš, který Mafru ovládá přes svůj svěřenský fond. Zda mediální dům nakonec skutečně přejde do Pražákových rukou, tak nyní závisí především na Babišově rozhodnutí.

„Znáte Babiše, může couvnout doslova minutu před podpisem,“ vysvětluje jeden ze zdrojů povahu miliardáře. Existuje k tomu i historická paralela. Těsně před koupí Mafry napsal Babiš legendární tweet s tajemným vzkazem: „Zítra něco koupím." Pak k překvapení řady analytiků v jeho vlastnictví neskončil původně předpokládaný Ringier, ale Mafra.

Mediální zástupce Kaprainu Ondřej Pechar se k současnému stavu jednání s Agrofertem zatím odmítl vyjádřit. Informaci oficiálně nepotvrdil ani holding z Babišových fondů. „Spekulace trhu ohledně potenciálních akvizic či divestic nekomentujeme,“ sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Karel Pražák vstoupil do boje o Mafru relativně nedávno. Byznysově vyrostl po boku Petra Kellnera jako jeho krizový manažer a s PPF spolupracuje dlouhodobě. Na trhu se spekuluje, zda má Pražák o Mafru zájem sám, nebo spolu s dalšími blízkými investory.

Předmětem akvizice ale není pouze mediální dům Mafra, ale také pardubická chemička Synthesia. Andrej Babiš, konečný beneficient svěřenských fondů vlastnících Agrofert, se rozhodl nabídnout právě Synthesii spolu s mediální skupinou Mafra.

Pardubická Synthesia je v současné geopolitické nestabilitě klíčovým podnikem pro zbrojní průmysl. Patří mezi jedny z mála evropských výrobců nitrocelulózy, která slouží k výrobě munice. Té je nyní na Ukrajině nedostatek. Zároveň nový vlastník Synthesie prakticky ovládne i příbuznou Explosii, aniž ji musí od státu kupovat. Explosie sídlí v areálu Synthesie a je hlavním odběratelem nitrocelulózy.

Agrofertu se teď prodej chemického podniku hodí, už jen kvůli zájmu na trhu v souvislosti s bezpečnostní situací. Navíc letos zemědělsko-chemický kolos utratil téměř 20 miliard na nákup rakouské chemičky Borealis, z čehož alespoň část by se mohla prodejem Synthesie společně s Mafrou vrátit.

Babiš se také musí nutně zbavit médií ve svém svěřenském fondu, pokud bude chtít zůstat poslancem. Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky totiž bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu. Předloha brání poslancům, senátorům, členům vlády a nově i prezidentovi provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. 

O prodeji Mafry se intenzivně hovoří od konce loňského roku právě v souvislosti se zpřísněním zákona o střetu zájmů. Mezi vážné zájemce v minulých měsících patřil vlastník energetického kolosu Sev.en Pavel Tykač, který zájem o Mafru redakci e15 v únoru potvrdil. „Ta nabídka se objevila. Aktuálně se díváme, jestli to je pro nás zajímavé, za jakou cenu a podobně. Více se k tomu budeme moci vyjádřit až poté, co případně získáme exkluzivitu,“ uvedl Tykač. Jenže to se nestalo a později z vyjednávání odstoupil. Ale podle několika zdrojů e15 má o Mafru stále zájem. Brzy po podpisu prodeje Mafry do rukou Pražáka se tak mohou rozjet další jednání.

Skupina Mafra zaměstnává zhruba 1200 lidí, v portfoliu má přes 70 produktů, patří mezi ně noviny, zpravodajské servery, televize i rádio. Mezi její nejznámější mediální produkty patří Lidové noviny, MF Dnes, televize Óčko a rádio Impuls.