Slovenské hospodářství loni rostlo o 3,6 procenta, nejrychleji za pět let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku po očištění o sezonní vlivy stoupla proti předešlému kvartálu o jedno procento. Slovenský statistický úřad tak potvrdil svůj odhad z února. Za celý minulý rok HDP Slovenska vykázal růst o 3,6 procenta v porovnání s růstem o 2,5 procenta v roce 2014. Byl to nejlepší výsledek od roku 2010.

Hospodářství podle statistiků podpořil export i domácí poptávka, která stoupla nejrychleji od třetího čtvrtletí roku 2010. Výrazně rostl objem investic, což ekonomové již dříve odůvodnili rychlejším čerpáním peněz z evropských fondů z předchozího sedmiletého rozpočtového rámce EU.

V meziročním srovnání tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na pětileté maximum 4,3 procenta z 3,7 procenta ve třetím kvartálu a bylo mírně vyšší, než původní odhad 4,2 procenta.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ve svých posledních prognózách zvýšily odhad letošního růstu domácí ekonomiky. Obě instituce shodně předpokládají, že HDP Slovenska za celý rok stoupne o 3,2 procenta.

Vývoj slovenského růstu HDP: