Soumrak zrcadlovek. Nikon po šedesáti letech končí jejich vývoj

Nikon končí s vývojem zrdcadlovek.

Nikon končí s vývojem zrdcadlovek. Zdroj: Profimedia.cz

Nikon, nebo Canon? Odvěký spor fotografů přinejmenším v oblasti zrcadlovek rozlouskne japonský výrobce Nikon, který podle tamních médií už novou generaci tohoto typu fotoaparátu nevyvine. Po více než půlstoletí končí jedna technologická éra, která symbolizovala technologický vzestup Japonska.

Se zprávou jako první přišel japonský portál Nikkei, podle jeho zdrojů se Nikon rozhodl ukončit vývoj zrcadlových fotoaparátů kvůli stále rostoucí konkurenci v oblasti chytrých telefonů. Japonský výrobce fotoaparátu se posune k bezzrdcadlovým digitálním zařízením. Konkurenčním výhodou Nikonu má být více funkcí oproti fotoaparátům v mobilech.

Společnosti Nikon později vydala prohlášení k článku serveru Nikkei o údajném konci zrdcadlovek. "Článek se zakládá pouze na spekulacích a Nikon nevydal oznámení o konci zrdcadlovek. Nikon pokračuje ve výrobě, prodeji a servisu digitálních zrdcadlovek," píše se v prohlášení japonské společnosti. 

Prodeje fotopřístrojů kvůli stále lepším zabudovaným fotoaparátům v chytrých telefonech v posledních letech prudce klesaly. Ještě v roce 2015 počet celosvětově dodaných zrcadlovek k obchodníkům přesahoval dvacet milionů, loni se počet zastavil pod pěti miliony.

Naopak dodávky bezzrcadlových fotoaparátů ve stejném období vzrostly ze sedmi milionů na víc než patnáct milionů kusů. Celkový počet exportovaných fotoaparátů se navíc snížil od roku 2010 o více než 87 procent, což představuje pokles ze zhruba 121 milionů na 20 milionů v loňském roce.

V červnu 2020 Nikon představil dosud poslední model D6 SLR, od té doby už žádnou novinku neuvedl. Produkce zrcadlovek bude nicméně pokračovat. Nikon je po Canonu druhým největším producentem tohoto typu fotoaparátů. Zrcadlové fotoaparáty začal Nikon prodávat v roce 1959.

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz