SpaceX odhalila možné datum druhého letu rakety Starship. Startovat může tento pátek

Prototyp vesmírného plavidla Starship společnosti SpaceX má před sebou další divácky atraktivní misi.

Prototyp vesmírného plavidla Starship společnosti SpaceX má před sebou další divácky atraktivní misi. Zdroj: Reuters

Největší vesmírná raketa na světě Starship, kterou vyvíjí společnost SpaceX Elona Muska, by mohla už tento týden složit reparát. Po ne zcela úspěšném prvním dubnovém zkušebním testu, kdy raketa vybuchla, by se její novější verze mohla znovu pokusit dosáhnout oběžné dráhy. SpaceX oznámila možný den této zkoušky: pátek 17. listopadu.

SpaceX termín ohlásila na sociální síti X s tím, že v pátek bude společnost připravena ke startu, avšak stále ještě bude potřebovat, aby let schválily regulační úřady. Už minulý čtvrtek nicméně produkční a technická manažerka SpaceX Jessie Anderson uvedla, že klíčové razítko amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) je „za rohem“.

Nejnovější přísliby přicházejí v době, kdy SpaceX ve svém texaském areálu Boca Chica značně zintenzivnila testování. Na konci minulého měsíce provedla řadu zkoušek, kterou zakončila takzvaným testem WDR (Wet Dress Rehearsal), někdy do češtiny překladaným jako „zkouška mokrých šatů“. Takřka kompletní simulace startovního dne včetně odpočtu je ukončena až v bodě, kdy by za normálních okolností došlo k zážehu motorů, vysvětluje odborný server Kosmonautix.cz. Jde tedy o poslední zkoušku před ostrým – byť stále ještě testovacím – letem rakety.

Předběžně ohlášené datum přichází v době, kdy SpaceX čelí riziku ztráty renomé. V pátek agentura Reuters zveřejnila obsáhlé zjištění, podle něhož na texaské základně dochází k nadměrnému počtu pracovních úrazů. Zpráva, která vychází z údajů Úřadu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (OSHA), zmiňuje nejen stovky zranění, ale dokonce i úmrtí na pracovišti. SpaceX podle Reuters vykazuje v tomto ohledu výrazně horší čísla, než jaká mají další podobné společnosti. A mohou souviset s Muskovou snahou o urychlení vývoje rakety.

Zatímco fanoušci vesmírného průmyslu odpočítávají poslední dny do druhého letu Starshipu, SpaceX už ladí další kroky. Dokumenty podané Federální komisi pro komunikace (FCC) ukazují, že pokud bude regulační a testovací postup Starshipu pokračovat optimálně, SpaceX by mohla v prosinci provést třetí orbitální testovací let.

Design budoucí vesmírné lodi Starship je navržen tak, aby v ní mohli lidé cestovat k Měsíci nebo na Mars. Může ovšem sloužit i jako nákladní loď pro vynášení technologií na oběžnou dráhu nebo jako superrychlý mezikontinentální dopravní prostředek. 

Na Mars chtěla touto lodí Muskova společnost doletět původně v roce 2024, dnes už je ale jisté, že termín nestihne. Podmínkou pro tuto cestu je optimální vzájemná poloha Země a Marsu, která zajistí nejkratší trajektorii letu, a takové nastavení přichází každých přibližně 26 měsíců. Další vesmírné „okno“ pro let na druhou nejbližší planetu, které by SpaceX mohla stihnout, se otevře v posledním čtvrtletí roku 2026.