Spolumajitel zadlužené Arcy Investment si chce půjčit půl miliardy

„Jedná se pouze o schválený prospekt, zatím dluhopisy nevydáváme,“ říká Peter Krištofovič.

„Jedná se pouze o schválený prospekt, zatím dluhopisy nevydáváme,“ říká Peter Krištofovič. Zdroj: Anna Vacková, E15

Téměř třetinový vlastník česko-slovenské investiční skupiny Arca Investment Peter Krištofovič chce vydat dluhopisy v hodnotě až 17 milionů eur.
Pro peníze si jde na trh v době, kdy Arca na Slovensku využívá dočasnou ochranu před věřiteli.
Peter Krištofovič drží ve skupině Arca třicet procent akcií.
Krištofovič tvrdí, že vybrané peníze z plánovaných emisí na splácení závazků skupiny Arca nepoužije.
5
Fotogalerie

Téměř třetinový vlastník česko-slovenské investiční skupiny Arca Investment Peter Krištofovič hodlá vydat dluhopisy v hodnotě až 17 milionů eur, v přepočtu za zhruba 446 milionů korun. Pro peníze si jde na trh v době, kdy Arca na Slovensku využívá dočasnou ochranu před věřiteli, takzvaný Lex Corony. Na schválený prospekt dluhopisových emisí jako první upozornil slovenský deník N.

Krištofovič tvrdí, že vybrané peníze z plánovaných emisí na splácení závazků skupiny Arca nepoužije. „Jedná se pouze o schválený prospekt, zatím dluhopisy nevydáváme. Budeme je emitovat až postupně v nejbližších třech letech, a to podle vývoje našich realitních projektů,“ sdělil E15 Krištofovič s tím, že prospekt se týká společnosti Salve Real Estate, jíž je zakladatelem a která nepatří do skupiny Arca.

Na otázky kolem reorganizace skupiny odmítl reagovat s odkazem na svůj minoritní podíl. Většinovým akcionářem je Rastislav Velič. Ten ale nebyl sdílnější. „Na restrukturalizačním plánu stále pracujeme, zatím nic nového,“ sdělil pouze.

Skupina Arca, jejíž aktiva podle dostupných informací činí v přepočtu 62 miliard korun, působí hlavně ve střední a východní Evropě. Letos v dubnu například oznámila koupi zhruba polovičního podílu v české realitní společnosti M&M Reality. 

Česko-slovenskou investiční skupinu založil slovenský finančník a „nájezdník“ Pavol Krúpa, který působí především jako aktivistický investor v oblasti rizikového kapitálu. Ten ale skupinu vlastnicky opustil. Nyní je s šedesáti procenty největším akcionářem Velič. Dalších třicet procent drží Peter Krištofovič a desetinový podíl ve skupině má Henrich Kiš.