Aplikace Robinhood jde na burzu. Očekává ocenění až 35 miliard dolarů

Robinhood

Robinhood Zdroj: profimedia.cz

Robinhood
Zájem o akciové trhy podporuje i pokračující rozmach brokerských platforem, které v USA nabízejí obchodování bez poplatků. Lídrem v této oblasti je Robinhood.
3
Fotogalerie

Jeden z nejočekávanějších vstupů na trh s akciemi letošního roku se blíží. Aplikace Robinhood míří na burzu Nasdaq. Ke konečnému spuštění veřejné nabídky by mělo dojít koncem příštího týdne. Bude zde figurovat pod označením „HOOD“. Aplikace umožňující obchodování s akciemi, ETF a kryptoměnami bez provize ze své první veřejné nabídky (IPO) očekává ocenění až 35 miliard dolarů.

Společnost Robinhood Markets Inc. se sídlem v Menlo Park v Silicon Valley v Kalifornii tento týden zveřejnila, že v rámci svého debutu hodlá uvolnit na trh přibližně 55 milionů veřejnosti dostupných akcií třídy A, jejichž hodnota se bude pohybovat mezi 38 až 42 dolary za kus. Z této nabídky plánuje získat přes 2 miliardy dolarů. 

Tím nabídka ovšem nekončí. Dalších 2,6 milionu akcií poskytnou samotní zakladatelé aplikace Vladimír Tenev a Baiju Bhatt společně s finančním ředitelem společnosti Jasonem Warnickem. Uvedli, že si i přes IPO plánují ponechat dvě třetiny hlasovacích práv. Prodej by měl zakladatelům vynést až 110 milionů dolarů.

Hlavním předpokládaným investorem bude podle dostupných informací softwarová společnost Salesforce prostřednictvím finančních a investičních skupin Goldman Sachs Group a J.P. Morgan. Ta údajně plánuje zakoupit akcie v hodnotě až 150 milionů dolarů.

V sobotu navíc proběhne akce The Robinhood IPO Roadshow, kde bude představen konkrétní plán vstupu na burzu a autoři platformy Vladimír Tenev a Baiju Bhatt odpoví na dotazy potenciálních investorů.

Aplikace dostupná i pro malé investory vznikla roku 2013. Za jejím vznikem stojí spolužáci ze Stanfordu Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Od svého spuštění roku 2015 je tato platforma spojována s řadou skandálů, například přeprodávání informací o svých uživatelích aktérům na Wall Street. Přesto její popularita mezi uživateli stále roste a dnes sčítá přes 18 milionů uživatelských účtů.

Největší boom nových uživatelů aplikace zaznamenala s příchodem pandemie a s tím spojeným propadem akciového trhu. Oblíbená je zejména u mladých investorů, průměrný věk se pohybuje kolem 30 let. Přestože je aplikace dostupná téměř ve všech zemích světa, jejím prostřednictvím mohou investovat pouze Američané, Angličané nebo Australané. Doposud byla společnost Robinhood Markets Inc. oceňována na 20 miliard dolarů.