Volkswagen prodá většinu ve značce Bugatti chorvatské firmě Rimac

Německý automobilový koncern Volkswagen prodá většinový podíl ve své prestižní francouzské značce Bugatti chorvatské firmě Rimac.

Německý automobilový koncern Volkswagen prodá většinový podíl ve své prestižní francouzské značce Bugatti chorvatské firmě Rimac. Zdroj: Profimedia

Německý automobilový koncern Volkswagen prodá většinový podíl ve své prestižní francouzské značce Bugatti chorvatské firmě Rimac.
Bugatti Chiron
Bugatti Chiron
Vozu Bugatti Veyron bylo vyrobeno v zájmu zachování exkluzivity pouze 300 kusů ve variantě kupé, 150 kusů ve variantě targa a 30 kusů verze SuperSport.
Z nuly na 400 km/h a zpět na nulu? Bugatti Chiron to prý stihne pod minutu
14
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen prodá většinový podíl ve své prestižní francouzské značce Bugatti chorvatské firmě Rimac. Ta kvůli obchodu vytvoří společnou firmu s automobilkou Porsche, která je také součástí Volkswagenu. Porsche a Rimac to oznámily v Dubrovníku, a potvrdily tak dřívější zprávy médií, uvedla agentura DPA.

Nově vytvořená firma ponese název Bugatti-Rimac. Chorvatský výrobce sportovních elektromobilů v ní bude vlastnit 55 procent a převezme provozní vedení. Německý výrobce sportovních vozů Porsche bude mít zbylých 45 procent. Podnik vznikne ve čtvrtém čtvrtletí a sídlit bude v Záhřebu.

Podrobnosti o finančních podmínkách dohody firmy nezveřejnily. Smlouvu musejí ještě schválit antimonopolní orgány několika zemí.

Automobilky Porsche a Rimac jsou vzájemně propojené už několik let. Porsche má podíl ve firmě Rimac od roku 2018. Začátkem března informovala, že jej zvýšila z 15 na 24 procent.