Evropskou soutěž start-upů ovládl švédský projekt úspory vody, neztratili se ani Češi

Mimbly

Mimbly Zdroj: Mimbly

Společnost Mimbly se stala nejlepším evropským start-upem. Uspěla v kontinentálním finále soutěže Startup WorldCup, jejíž vyhlášení proběhlo v Konferenčním centru v Praze. O cenu se ucházel také český MotionLab. Přestože nevyhrál, kvalifikoval se stejně jako Mimbly do celosvětového finále v USA. Celkem se středeční akce zúčastnilo asi 350 start-upů z více než 50 zemí. O vítězích rozhodovali čeští i světoví investoři.

Švédské Mimbly se zaměřuje na úsporu vody v domácnostech. Start-up vyvinul speciální zařízení, které lze připojit k jedné nebo více praček v domácnosti. Odpadní voda z praní prochází zařízením s filtrem. „Životnost filtru je přibližně tři roky,“ uvedla spoluzakladatelka společnosti Isabella Palmgrenová na konferenci. Úspora vody dosahuje 50 až 70 procent. Návratnost ceny zařízení se má uživatelům vrátit asi po dvou letech.

Kromě úspory vody zařízení slibuje také nižší zátěž pro čističky odpadních vod. Do nich se z praní dostávají mikroplasty nebo látky z čisticích prostředků.

Ve finálovém kole se utkalo celkem dvanáct start-upů z celé Evropy. Mladé společnosti se ucházely o investici ve výši půl milionu dolarů. Globální finále soutěže se uskuteční v květnu v USA, zúčastní se ho i český start-up Motionlab. Ten se do finále dostal díky vítězství v regionálním kole, ve kterém soutěžily středoevropské start-upy. Motionlab je cloudová platforma pro tvorby personalizovaných videí v objemu více než 10 tisíc videí. Využíván je především pro reklamu.

Jako start-upy jsou označovány nové inovativní projekty nebo začínající firmy, které hledají investory pro další rozvoj. Podle průzkumu centra Impact Hub v Česku v roce 2017 vzniklo celkem 32 180 společností, z nichž 35 procent ovšem předčasně skončilo.