Firma Marketum.cz nastartovala změny v online marketingu

Zakladatelé firmy Marketum.cz Martin Wild a Daniel Wild.

Zakladatelé firmy Marketum.cz Martin Wild a Daniel Wild. Zdroj: archiv

Grantová soutěž Komerční banky Nastartujte se, do které se letos přihlásilo 64 firem, udělovala i E15 Cenu veřejnosti. Na Dni podnikatelů České republiky byla předána firmě Marketum.cz, která zvítězila s velkým náskokem. Společnost se věnuje online marketingu a v rozhovoru jí popisují zakladatelé Martin Wild a Daniel Wild.  

Jaký byl prvotní podnět k založení vaší firmy?

Již nějaký čas se pohybujeme v online marketingu a narazili jsme na zásadní problém, že celý trh reklam je velmi nepřehledný, navíc se složitě vyjednávají ceny a hledají vhodné prostory pro reklamu. Proto jsme se rozhodli založit projekt marketum.cz, abychom všechny nabídky, jak na webech, sociálních sítích včetně influencerů, ale třeba i v časopisech, přidali na jedno místo a firma si tak mohla vyfiltrovat podle vlastního zaměření a ceny jednotlivé nabídky, které se jí nejvíce hodí. Díky jednoduchému nákupu přes naši platformu má každý garanci, že obchod proběhne zcela podle dohodnutých pravidel a v pořádku.

U koho především vaše nabídka uspěla a jak se projekt momentálně vyvíjí?

Projekt jsme spustili jen před pár měsíci, takže stále získáváme reklamní prostory, abychom měli širší výběr a firmám umožnili nakupovat reklamu podle jejich požadavků. V současné době máme na webu přes 100 nabídek a celkový dosah vystavených nabídek je až pět milionů lidí.

Co pro vás znamená úspěch v projektu Komerční banky Nastartujte se? Úspěch v této soutěži je pro nás obrovskou motivací se projektu věnovat opravdu naplno. Nečekali jsme až tak velkou přízeň, získali jsme neuvěřitelných 12 559 hlasů od široké veřejnost. Myslíme si, že nám výhra pomůže ke zviditelnění našeho projektu, získání nových strategických partnerů a také dalších zákazníků.

Jak využijete získanou finanční odměnu, která má celkovou hodnotu přes 150 000 korun?

Dostali jsme mnoho zajímavých cen, od právních služeb až po peněžní výhru. Služby využijeme k tomu, aby to přineslo co největší přínos pro budoucnost projektu. Odhadujeme, že většina finančních prostředků půjde na propagaci, aby se o něm dozvěděla ještě širší veřejnost. Ostatní peníze využijeme na provoz. 

Jaké jsou vaše další podnikatelské plány?

Máme v plánu nejprve rozšířit projekt na českém trhu a zjistit všechny potřeby jak zákazníků, tak prodejců reklamních prostor a podle toho web dále přizpůsobovat. Následně bychom chtěli expandovat do dalších zemí. Máme ale ještě několik dalších podnikatelských aktivit. Jednou z nich je portál tohlejo.cz, ten se zaměřuje na pomoc podnikatelům, kteří dělají skvělé služby, ale nejsou vidět tolik, kolik by si zasloužili. Díky jednoduché registraci mohou své služby ihned prezentovat. Tím také pomáháme objevovat zákazníkům nejlepší služby v jejich bezprostředním okolí. V přípravách je také projekt s názvem portalo.cz. V tomto případě bude moci každý získat relevantní odpovědi na otázky přímo od specialistů ze všech oborů a také hromadně poptat odborníky či si vyhledat ty nejlepší experty. Naším hlavním cílem je vytvářet a provozovat projekty, které díky moderním technologiím zlepšují celá odvětví.

Jaké byste dal především mladším lidem doporučení, když chtějí začít podnikat?

Ať se nebojí neúspěchu a jsou především vytrvalí. Vždy to nepůjde podle původních představ, ale má smysl tvořit hodnoty a přinášet společnosti užitek. Začátky by podle nás měly být přece jenom opatrnější, aby se nestalo, že se člověk zbytečně zadluží kvůli projektu, který díky svým malým zkušenostem nezvládne. Proto doporučujeme začít co nejdříve, protože vše je o zkušenostech a nasbírat je, trvá nějaký čas.

Co by se podle Vás mělo změnit v podnikatelském prostředí v České republice?

Myslíme si, že v České republice je velmi dobré prostředí pro podnikání. Kdo chce, může bez větších obtíží kdykoliv začít. Samozřejmě, někdy je byrokracie až příliš, ale na druhou stranu to není věc, která by měla někoho odradit od podnikání a prosazení si dobrých nápadů. Moc se nám líbí práce Asociace malých a středních podniků a živnostníků i dalších organizací, které podnikatelské prostředí neustále zlepšují.

(vib)

Další informace na www.nastartujtese.cz