V Praze vyvrcholí soutěž startupů o půl milionu dolarů. Na konferenci vystoupí Steve Wozniak

Hlavní osobností letošního Startup World Cup & Summitu, který se uskuteční v Praze ve dnech 5. a 6. října, bude legenda počítačového inženýrství Steve Wozniak.

Hlavní osobností letošního Startup World Cup & Summitu, který se uskuteční v Praze ve dnech 5. a 6. října, bude legenda počítačového inženýrství Steve Wozniak. Zdroj: SWCS

České a slovenské začínající podniky se mohou i letos přihlásit do soutěže Startup World Cup, jejíž evropské finále se uskuteční na začátku října v Praze. Vítěz se může dohodnout na investici 500 tisíc dolarů s pořadateli soutěže, firmami Air Ventures a UP21.

Uzávěrka přihlášek do soutěže je stanovena na 15. září. Registrace je bezplatná, účastníci pouze musejí vyplnit online dotazník v angličtině, což jim zabere třicet až šedesát minut. Utkají se pak 5. a 6. října na pražském SWCSummitu, jehož mediálním partnerem je deník E15. Nejprve se bude konat soutěžní kolo účastníků zemí visegrádské čtyřky, následovat bude celoevropské finále.

„Projekty, které se dostanou až před porotu, bývají opravdu na vysoké úrovni. To ostatně dokládají i jejich výsledky. Například loňské regionální kolo visegrádské čtyřky ovládl slovenský projekt Glycanostics. Český startup 24 Vision Systems, kterému porota udělila divokou kartu, to v evropském finále dotáhl na bronzovou příčku,“ uvádí ředitel SWCSummitu Tomáš Cironis. Konkurence přitom není malá, jen do loňského regionálního kola zemí V4 se přihlásilo 530 projektů.

Do pražského kontinentálního finále zamíří nejen vítězové regionálních kol, ale i vítězové několika dalších startupových soutěží, například Czech Startup Challenge, Creative Business Cup nebo Powermotion. „Zastřešením dalších akcí jsme prestiž události posunuli na ještě vyšší úroveň než dříve. SWCSummit se tak stává něčím jako ‚Ligou mistrů‘ na poli startupových soutěží,“ dodává Cironis.

Letošní ročník SWCSummitu se uskuteční v prostorech šapitó Azyl 78 v pražské Stromovce. Akce kvůli pandemii částečně proběhne online. Například hlavní host letošního ročníku, spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, vystoupí online z Kalifornie.

K účastníkům promluví také Esther Wojcicki, uznávaná pedagožka a autorka bestselleru o výchově úspěšných dětí známá jako „kmotra Silicon Valley“. Na summitu vystoupí také Kyle Corbitt, ředitel Y Combinatoru, jednoho z největších startupových inkubátorů na světě.

SWCSummit nabízí prostor i pro setkávání startupistů s potenciálními partnery, neboť na akci každoročně přijíždějí investoři, mentoři i zástupci korporací z celého světa. Této části programu mohou využít nejen účastníci soutěže, ale i představitelé dalších startupů, kteří si zakoupí příslušnou vstupenku.