Statistici revidovali růst české ekonomiky. Dařilo se jí ještě lépe, než tvrdily odhady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu meziročně o tři procenta, o desetinu procentního bodu více oproti odhadu ze začátku června, uvedl  Český statistický úřad. Zároveň zlepšil i mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu (HDP), a to na 1,5 procenta z 1,3 procenta.

Ekonomice se v prvním čtvrtletí dařilo podle statistiků zejména díky silnější zahraniční poptávce a pomohla jí i rostoucí spotřeba českých domácností.

"Dnešní údaje ukazují českou ekonomiku v dobrém světle. Zejména revize spotřeby domácností a nižší míra úspor naznačují, že ochota domácností utrácet se drží vysoko," uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky. To by podle něj mělo podpořit inflační tlaky, které povedou k brzkému zvyšování sazeb ze strany centrální banky, dodal.

ČSÚ zároveň zveřejnil revize předchozích let. Podle nejnovějších údajů vzrostla ekonomika za celý loňský rok o 2,5 procenta a za rok 2015 o 5,4 procenta. Dosavadní data přitom uváděla růst o dvě desetiny, respektive o osm desetin procentního bodu nižší.

"Nově zveřejňované údaje jsou výsledkem běžné revize národních účtů, zahrnující především změny vstupních zdrojů dat, zpřesnění dílčích odhadů a změny sektorového zařazení vybraných jednotek," uvedli statistici.