Stavební výroba v Česku zrychlila, roste o téměř pět procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

V květnu zrychlila česká stavební výroba růst na 4,7 procenta z dubnových čtyř procent. Vývoj ovlivnil zejména růst pozemního stavitelství. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví proti loňskému květnu, který měl o jeden pracovní den více, zvýšilo o 6,3 procenta.

Produkce v pozemní stavitelství byla meziročně vyšší o 7,9 procenta, naopak produkce v inženýrském stavitelství se snížila o 2,3 procenta. Meziměsíčně celková stavební výroba reálně stoupla o 0,4 procenta.

Stavební úřady vydaly letos v květnu 8050 stavebních povolení, meziročně o 1,8 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb vzrostla o 1,4 procenta na 31,2 miliardy korun. V květnu se začalo stavět 3253 bytů, což je o 23,6 procenta více než ve stejném období loni. Počet dokončených bytů ale klesl o devět procent na 2275.

Stavebnictví se už skutečně odpoutalo ode dna a od jara se konečně ocitá v černých číslech.  Na první pohled velmi příjemná čísla, za nimiž se ovšem nachází poněkud složitější realita. V první řadě aktuální růst stavebnictví jde na vrub především pozemnímu stavitelství, tedy výstavbě bytových a komerčních nemovitostí, zatímco inženýrské stavitelství dál padá,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Nálada ve stavebnictví i statistiky nových zakázek naznačují, že se konjunktura stavebnictví pomalu a jistě navrací, a že by neměla být tak krátká jako ta minule, kdy se narychlo dočerpávaly peníze z fondů EU. Je však stále velkou otázkou, zda se státu podaří konečně restartovat výstavbu infrastruktury, aby i tato část odvětví mohla zažívat lepší časy,“ doplnil. 

Pracovníků ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci ubylo v květnu o 2,2 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 7,3 procenta na 33 944 korun.