Stavebnictví odstartovalo rok propadem o 5,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stavební výroba se v lednu meziročně propadla o 5,3 procenta, přesto bylo v porovnání s loňským lednem zahájeno o 10,2 procenta více bytů a o 27,2 procenta více bytů bylo dokončeno. Leden tedy nenavázal na prosincový růst o 14,5 procenta, který nafoukla změna DPH. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Jak naznačuje lednový výsledek, stavebnictví nečeká v letošním roce příliš mnoho dobrého. Leden byl sice zčásti ovlivněn přesunem faktur na prosinec, ale především se ve stavebnictví nedostává nových zakázek. A právě nedostatek zakázek způsobený šetřením ve veřejném sektoru i klesajícími investicemi sektoru soukromého se na letošním výsledku stavebnictví dozajista promítnou,“ vedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Meziměsíčně byla stavební výroba po očištění od sezonních vlivů nižší o 20,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 3,2 procenta a u inženýrského stavitelství o 12,7 procenta. Ve srovnání s lednem roku 2008 stavební produkce klesla dokonce o 35,7 procenta.

„Předpokládáme, že na marketingový tah developerů, že nákupem nemovitosti letos ušetří, skočí méně lidí než vloni. Růst DPH nebude tak dramatický. Stavebnictví nenahrávají ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb. Obáváme se, že na hodnoty produkce z roku 2008 se dostaneme nejdříve v roce 2015.
Finanční trh na tuto statistiku nebude nikterak reagovat. Ten se dnes zajímá jen o dění v eurozóně,“ uvedl Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

V lednu bylo vydáno 6761 stavebních povolení, což je proti loňskému lednu o 6,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb byla 23,9 miliardy korun, ve srovnání se stejným loňským obdobím tak byla vyšší o 1,5 procenta.