Štikou českého byznysu 2016 se stal distributor a dovozce elektroniky Ingredi Europa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Letošním vítězem soutěže nejrychleji rostoucích firem Štiky českého byznysu se stal distributor a dovozce elektroniky Ingredi Europa. Titul Česká štika, kterou volí partneři projektu, přiřkla porota olomouckému výrobci komunální techniky Laski.

Ingredi Europa je autorizovaný distributor a dovozce příslušenství pro produkty Apple, Samsung, LG, HTC, Sony a dalších. Na českém a slovenském trhu působí více než osm let.

Laski vznikla v roce 1992 a její hlavní činností je výroba profesionální komunální techniky a prodej motorů. Mezi stěžejní výrobky patří frézy na pařezy, štěpkovače, drtiče a vysavače listí. Firma prodává motory značky Kohler a Lombardini.

Ingredi Europa vyhrála i v Praze. V Jihomoravském kraji zvítězila firma Inten Group, v Karlovarském Böhm - Plast a v Královéhradeckém Juta. Vítězi jsou rovněž společnost OK Projekt (Jihočeský kraj), Tieto Czech (Moravskoslezský kraj), Laski (Olomoucký kraj) a firma Stäubli Systems (Pardubický kraj). V Plzeňském kraji zvítězila Murrelektronik, v Libereckém kraji zvítězil minulý celkový vítěz Benteler Maschinenbau. Ve Středočeském kraji vyhrála OK Oriens Karton, v Ústeckém kraji Profol Czech, na Vysočině Chotěbořské strojírny a ve Zlínském kraji Dura - Line.

Hodnocení se opírá o ekonomické ukazatele, jako jsou hospodářské výsledky ve třech po sobě následujících letech, obrat vyšší než deset milionů eur (270 milionů korun), alespoň jeden kladný hospodářský výsledek a schopnost společnosti dostát svým závazkům. V žebříčku nejsou firmy s některými specifickými formami podnikání - finanční společnosti, zbrojovky a firmy zabývající se výrobou a distribucí paliv, sázkové kanceláře a firmy zabývající se hazardem.

Žebříček Štiky českého byznysu založila společnost Coface Czech počátkem roku 2005. Chce tak upozornit na rostoucí české podniky s dobrými výsledky hospodaření a dobrou úrovní likvidity a finanční stability. Společnost Coface se zabývá především pojištěním firemních pohledávek.