Fintech revoluce II: Mladé firmy mohou těžit z nové směrnice EU, musejí si ale získat důvěru zákazníků

Michal Šmída

Michal Šmída Zdroj: E15 Anna Vacková

fintech II
Moderátor Lukáš Kovanda
Fintech Revolution II
Fintech počin Twisto
Michal Šmída
6
Fotogalerie

Jak ovlivní PSD2, nová směrnice Evropské unie o platebním styku, trh finančních služeb? I tomuto tématu se věnovali hosté konference Fintech Revolution II, kterou pořádal deník E15. V otázce, zda chystaná norma nahraje spíše etablovaným finančním domům, nebo mladým fintech firmám, se ale podnikatelé neshodnou.

Cílem evropské směrnice je dosáhnout především bezpečnějšího a inovativnějšího prostředí na poli plateb, přičemž velká pozornost je upřena právě na ty zprostředkované přes internet. Není divu: zatímco ještě na začátku roku 2010 činil podíl on-line provedených transakcí 1,2 procent, do roku 2015 se zvýšil tento poměr devětkrát.

Evropská směrnice nastavuje pravidla pro takzvané Third Party Providers, tedy nové hráče na trhu - třetí strany, které například zprostředkovávají platby nebo informují o stavech účtů. “PSD2 ale není jen o zpřístupnění informací těmto třetím stranám,” poznamenal Wojciech Chmielewski, managing partner z polské společnosti mAccelerator.

“Každý si pod nimi hned představí živé dynamické start-upy. Jde ale i o další finanční instituce, jejichž sílu bych rozhodně nepodceňoval. PSD2 mohou využít ve svůj prospěch. Bude problém vštípit zákazníkům důvěru, která je klíčová. Budou schopné nabídnout něco smysluplného výměnou za získání důvěrných informací o bankovních účtech klientů?” položil řečnickou otázku Chmielewski, který narážel právě na spolupráci s fintechovými společnostmi.

Z regulace ale není příliš nadšen Michal Šmída, zakladatel společnosti Twisto a další host konference deníku E15. “Nemyslím, že by byla většina českých zákazníků ochotna poskytovat důvěrné informace o svých účtech,” přemítal Šmída skepticky. “Nedomnívám se, že PSD2 u nás způsobí nějakou revoluci,” dodal.

“Regulace bude vyžadovat od bank, aby zveřejnily takzvaná IPO - data o první veřejné nabídce akcií,” připomněl Marko Rant, spoluzakladatel společnosti Invoice Exchange. “Díky regulaci se posílí naše schopnost zhodnocení rizik, budeme moci nahlížet do všech účtů klientů. Eliminuje se tak značná možnost podvodů, kdy zákazník mohl přesměrovat platby na různé bankovní účty,” doplnil Rant.

Podívejte se na sestřih z eventu:

Video placeholde

fintech II • e15

Opačný pohled prezentoval Charles Delingpole, šéf firmy ComplyAdvantage z Velké Británie. “PSD2 moc nechápu. Velké banky budou muset otevřít či zpřístupnit platební informace třetím stranám. Navíc tu budou další strany, které budou moci instruovat banky samotné. Dopad směrnice lze odhadovat jen těžko, jsme ale svědky toho, že na společnost dopadá fakt, že je monitorováno širší spektrum zákazníků. Legislativa je čím dál tím víc rozlehlejší,” uzavřel téma Delingpole.

Diskutující ve třetím bloku Fintech Revolution II, fintechové platformy

Charles Delingpole, CEO, ComplyAdvantage, Spojené království

Marko Rant, spoluzakladatel & CEO, Invoice Exchange, Slovinsko

Marek Šupa, CEO, 365.bank, Slovensko

Michal Šmída, zakladatel a CEO, Twisto, Česká republika

Wojciech Chmielewski, Managing Partner, mAccelerator, Polsko

Jonathan Jordan, Cross Currency Payments Head EMEA, TTS, Citi, Spojené království