Stratégové se přou, jestli už akcie spadly na letošní dno

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Spadly už akcie na letošní dno?

Analytici bank JPMorgan Chase a Goldman Sachs se neshodnou, co čekat od akciových trhů v nejbližších týdnech. Zatímco prvně jmenovaná instituce se domnívá, že trhy už mají letos to nejhorší nespíš za sebou, stratégové Goldman Sachs očekávají v krátkodobém horizontu ještě propad. Shodnou se ale na tom, že pandemie koronaviru představuje „divokou kartu“, která může dosavadní prognózy ještě značně nabourat.

Smíšená nálada na trzích

Asijské indexy klesly. Japonský Nikkei 225 ztratil necelá čtyři procenta, zatímco čínský Shanghai Composite odepsal zhruba 1,4 procenta. Naopak futures na americké akcie naznačovaly jejich mírný nárůst. Přední indexy jako Nasdaq, S&P 500 a Dow Jones by na základě ranních dat o mimoburzovním obchodování měly přidat zhruba půl procenta.

Udrží bitcoin cenu šest tisíc dolarů?

Kryptoměny pokračovaly přes víkend v poklesu. Nejrozšířenější bitcoin klesl v neděli večer až těsně pod hranici šesti tisíc dolarů za virtuální minci, ještě v pátek odpoledne však stál kolem 6600 dolarů. Během pondělního dopoledne ale část ztrát umazal, když se dostal na zhruba 6200 dolarů.

Nová zbraň proti koronaviru?

V Austrálii začalo experimentální očkování pracovníků ve zdravotnictví. Dostávají vakcínu, která už sto let slouží jako prevence tuberkolózy. Vědci se domnívají, že by mohla dobře fungovat i proti koronaviru.

Mimořádně levná ropa

Ceny ropy klesly o dalších téměř osm procent, WTI Crude dokonce krátce spadla pod dvacet dolarů za barel. Jde o vůbec nejnižší hodnoty za posledních sedmnáct let.

V Šanghaji pokračoval úpis akcií navzdory epidemii

Burza v Šanghaji je v prvním letošním čtvrtletí navzdory koronaviru jedničkou v primárních nabídkách. Celkem 33 firem zde nabralo 7,3 miliardy dolarů. Druhý následuje americký Nasdaq.