Akcie Facebooku na novém rekordu, překonaly 54 dolarů

Jedna z poboček Facebooku v Palo Altu (ilustrační foto)

Jedna z poboček Facebooku v Palo Altu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Kristina Alexanderson

Cenné papíry největší světové internetové sociální sítě Facebook se v tomto týdnu vyhouply na nové maximum, když překonaly hodnotu 54 dolarů za kus.

Akcie v posledním týdnu vylétly nahoru a v pátek odpoledne dosáhly nové rekordní hodnoty 54,77 dolaru za kus. Růst nastartovalo mimo jiné úterní prohlášení Evercore Partners, že cenné papíry známé sociální sítě brzy pokoří hranici 60 dolarů. O den později povyrostly o 3,3 procenta, jak informuje web USAToday.com.

Hodnota cenných papírů Facebooku roste soustavně už od 24. července, kdy firma oznámila překvapivě příznivé čtvrtletní výsledky. Od té doby se tržní hodnota Facebooku zvýšila o více než 70 procent, což lze vyčíst z údajů akciového trhu Nasdaq.

Facebook uvedl své akcie na burzu loni 18. května 2012 při ceně 38 dolarů za kus. Loni v září se jejich cena kvůli obavám o vyhlídky podniku propadla až na 17,55 dolaru.

Facebook se v poslední době zaměřuje na zvýšení příjmů z reklamy na mobilních zařízeních, tedy chytrých telefonech a tabletech. V letošním druhém čtvrtletí firma vydělala 333 milionů dolarů (6,4 miliardy korun) po ztrátě 157 milionů dolarů ve stejném období loni.

Vývoj akcií Facebooku za poslední rokAkcie Facebooku za poslední rok (18. října 2013)Akcie Facebooku za poslední rok (18. října 2013)|Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Facebook v uplynulých měsících představil řadu nových produktů a změn. Firma například podstatně změnila svůj novinkový kanál News Feed, který uživatelům poskytuje přísun novinek od „přátel“ nebo ze zvolených webových stránek. Představila rovněž soubor aplikací s názvem Home pro chytré mobilní telefony založené na nejpoužívanějším operačním systému Android. Nový software má hlouběji propojit nejpopulárnější sociální síť světa s mobilním telefonováním.