Albatros Media pohltí dceru Computer Press

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albatros Media

Jeden z největších knižních hráčů, Albatros Media, zjednoduší strukturu své skupiny. V nejbližších měsících pohltí dvě dceřiné společnosti, Computer Press a R+H, která provozuje nakladatelství Motto. Vyplývá to z projektu fúze, který má deník E15 k dispozici. Sloučení bude znamenat konec fyzické existence dceřiných firem, avšak se zánikem tradičních značek se prozatím nepočítá.

„Computer Press zůstane pravděpodobně jako jméno nakladatelství specializujícího se na počítačovou literaturu,“ uvedla mluvčí Albatros Media Radka Potměšilová.

Computer Press a R+H jsou relativně nedávnými akvizicemi Albatrosu, oba nákupy proběhly loni na podzim. Zatím není jisté, zda se pročištění struktury skupiny bude týkat i čerstvého nákupu nakladatelství XYZ z minulého týdne. Šéf Albatros Media Michal Krejčí neuvedl podrobností fúze.

Podle dokumentů proces neovlivní výši základního kapitálu (dva miliony korun) Albatros Media. Sloučení má naopak dopad na personální obsazení a strukturu vrcholového managementu. Ředitel Computer Press Václav Kadlec poskočil na pozici výkonného ředitele skupiny.

Ta kromě značek nakladatelství Albatros, Computer Press, XYZ, Motto zahrnuje i divize Plus, CooBoo a koediční projekt Edice České televize. Dosavadní generální ředitel Krejčí se pak bude věnovat pouze „strategickému řízení a rozvoji společnosti směrem k novým typům produktů, geografické
expanzi a pokračujícím akvizicím“.

Trojice vlastníků

Albatros, jehož většinovými vlastníky jsou podle obchodního rejstříku podnikatelé Jaroslav Horák a Silke Horáková (oba drží 89 procent, zbytek vlastní Krejčí), doposud nepublikoval loňské výsledky. O rok dříve firma dosáhla tržeb 136 milionů a čistého zisku takřka pět milionů korun. Srovnání s předchozími roky není možné, protože na počátku roku 2009 nastala významná organizační přeměna nakladatelství Albatros.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.